Алистър Кроули - Биография

Алистър Кроули - Биография

От: odysseus_13

Алистър Кроули (12 .10.1875 -1.12.1947), роден като Едуард Александър Кроули и известен още като Брат Пердурабо и Великият Звяр, е бил влиятелен английски окултист, астролог, мистик и церемониален маг, отговорен за създаването на философията на Телема. Той е бил успешен в различни други области като алпинизъм, шах и поезия. Според някои непотвърдени данни е бил и шпионин на британското правителство. В ролята си на създател на Телемитския път, той е бил виждан от мнозина като пророк на Новия Еон на египетския бог Хор в ранните години на 20ти век.

Роден в богато семейство на хора от висока класа, като млад мъж, той е станал влиятелен член на езотеричният Херметичен Орден на Златната зора и се е сприятелил с неговият лидер Самуел Лидъл Макгрегър Мадърс. В последствие, той попада под въздействието на своят Свещен Ангел Хранител, когото той нарича Айвас. Докато пребивава в Египет през 1904 година, получава текст, известен като Книга на Закона, възоснова на която създава своята мистична система, известна като Телема. Той дори създава свое езотерично общество, познато като Аструм Аргентум, а по-късно по ред обстоятелства попада във О.Т.О (Ордена на Темплиерите от Ориента) и става негов лидер. В Кефалу той създава окултна комуна, известна като Абатството на Телема, която той е управлявал от 1920 до 1923. След като е напуснал Кефалу, той се връща в Британия, където е развивал Телема до своята смърт.

Кроули е имал смелостта да критикува открито и остро "моралните и религиозните норми на своето време". Той е бил либерал, базирайки се на основното правило на своята мистична система " Прави каквото Волята ти повелява". Това го е направило едновременно много известен и също така отхвърлян и презиран от популярната преса. Обявили са го за "най-греховният човек на света".

Кроули останал влиятелна фигура и е смятан от огромен брой хора за най-влиятелният окултист на всички времена.През 2002 година ,ВВС прави анкета ,от която изводът е шокиращ :той е 73тият най-велик британец на всички времена! Бележки към Кроули могат да се намерят от редица писатели ,музиканти и филмови продуценти,той е бил също цитиран като ключова фигура в много езотерични групи,всред които ще бъдат Джими Пейдж ,Кенет Грант ,Джак Парсънс ,Джералд Гарднър и Осман Спеър.

Ранни  години 1875–1894

Кроули е роден малко преди полунищ на 12.10.1875 година. Неговият баща е бил инженер, а майката е родом от Девоншир - Съмърсет. Тъй като е бил особено дете, майка му го е наричала "Звярът", имайки предвид под това прозвище Антихристът от Откровението на Йоан, поради което Кроули е изпитвал презрение към нея. Баща му е бил Квакер и свещеник в християнската деноминация Братството от Полимот. С него Кроули е поддържал добри отношения - него той описва като "герой и приятел". Учил е няколко години в Кебридж, след това продължава в Колежа Малвърн и Училището Тонбридж. Когато баща му умира от рак, Кроули наследява цялото семейно имущество.

Университет 1895–1897

В Кембридж, Кроули изучава философия, но малко по-късно с подкрепата и одобрението на неговият учител,той започва да изучава английска литература.През свободното си време се е занимавал много активно с алпинизъм.Друго негово хоби е била поезията и е писал много поеми и стихове.В разгара на неговите студентски години, той е водил и бурен сексуален живот.

Първото си мистично преживяване той е имал през 1896. Тогава започва да чете книги за окултизма и мистицизма и също така други негови любими теми са алхимията и магията.

Златната Зора 1898–1899

През 1898 Кроули пребивава в Швейцария ,където се запознава с алхимикът Юлиан Бейкър.Бейкър запознава Кроули със Джордж Сесил Джоунс, който е член на Херметичният Орден на Златната зора,където Кроули приема инициация и получава своето магическо име Брат Пердурабо, което в буквален превод означава "ще издържа до край". Алън Бенет е негов учител и наставник в тази традиция и го запознава с церемониалната магия.

Масон  33та степен в Мексико 1904

Докато е пребивавал в Мексико, Кроули е станал член на Старият и Приет Шотландски ритуал и дори е бил достигнал 33та степен.

Ordo Templi Orientis 1912–1913

Създадено е миналия век от няколко видни немски индустриалци и масони - Карл Келнер, Теодор Ройс и др. Теодор Ройс е бил последовател също така на възродената ложа на Баварските Илюминати. Интересен и значим факт за отбелязване е, че швейцарският психиатър, основател на видната школа по аналитична психология Карл Юнг е бил член на швейцарското О.Т.О.

Целта им е била да създадат магически орден, базиран на най-високите масонски степени на Обредите на Мемфис и Мизраим, които да ..."учат на розенкройцерските доктрини на Херметичното Братство на Светлината". Или с други думи още един вариант на Херметичния орден на Златната Зора, създадена от Макгрегър Мадърз и Уин Уескот.

Но всичко се променя до появата на Алистър Кроули. До момента той е бил член на Херметичния Орден на Златната Зора, но напуска, защото изпада в конфликт с членовете му, заради неговите магически сексуални практики. Започва да публикува собствените си трудове и на тях се натъкват Келнер и Ройс. До този момент членовете на ОТО и Кроули не са имали никакъв контакт.

Ройс и Келнер виждат в неговите трудове най-ревниво пазените тайни на ОТО ордена, а и доста от масон ските символи, които "не е трябвало да виждат бял свят". Решават, че някой ги шпионира, едва ли не и започва да издава тайните. Но колко странно е било, като са разбрали, че Кроули не е имал нищо общо с тях и всъщност е публикувал "своите прозрения".

Та те нямали избор, освен да го поканят. И така ОТО се превръща в "един орден създаден през Стария Еон, но приема и развива идеите на Новия".

Степените на израстването в ОТО са подобни на масонството. По един или друг начин те са си останали свързани. Докато във средите на масонството жени не се приемат, то във парамасонските ордени (като Източна Звезда например)това не е така. Такъв е и случаят с ОТО.

Египет и Книга на Закона 1904

През 1904г Кроули и неговата жена Роза пребивават в Египет под псевдонимите Принц и Принцеса Шиноа Кан. Там Роза забременяла и един ден изпада в транс, като получава послание за Кроули: "те те очакват". Но нямала идея кои са "те". Тогава, Кроули се обръща с молба към египетският бог Тот да разкрие мистерията: оказва се, че става въпрос за египетският бог Хор. След това Роза го отвежда в музея в Кайро, където виждат Стелата на Анкх-еф-ен -Хонсу. Учудващо, но нейният номер по ред бил 666, същият, който в Откровението на Йоан се приписва на Звяра.

Дните 8, 9, 10 Април 1904 година се смятат за свещени от всички Телемити, защото тогава е получена Книга на Закона, тогава е била продиктувана на Кроули от "служител на господаря Херу-Ра-Ха", представил се за Хор-Паар-Крат.

Нейните върховни принципи са "Прави каквото ти е Воля, това е целият Закон", както и "Любов е Закона, Любов по своя Воля". Книгата на Закона става основа на всички трудове на Кроули. "Прави каквото ти е Воля" съвсем не значи "прави каквото ти харесва". Тук акцентът пада върху самоосъществяването, откриването на истинската воля на индивида и нейното реализиране. Тази индивидуална Воля е нещо, което трябва да се преоткрие, да се изчистят наслояванията, илюзиите, патологичните наслагвания на социума върху съзнанието на индивида, както и капаните на това, което ние днес бихме нарекли Матрицата.

Истинската Воля на индивида е проява на Волята на Колективната Вселенска душа, която Кроули представя като Нуит, египетската Богиня на Нощта и Звездите. Нещо повече - гръцките думи AGAPE и THELEMA имат една и съща нумерична стойност: 93. Това число означава връзката между Любовта, като проява на единството на всички неща във Вселената (а не като проява на човешки сантимент) и индивидуалната Воля. Ненапразно в Книгата на Закона се казва "Прави каквото Волята ти повелява...и никой не ще възрази". Ако човек следва своята Истинска Воля, то тя винаги ще е в хармония с Цялото. Това е причината и Кроули да акцентира толкова много на магическото развитие, защото магията се явява катализатор на реализацията на личната Воля, катализатор на самоосъществяването.

Китай 1905 - 1906

През този период Кроули осъществява един истински подвиг - той успява да изкачи връх К2 или Еверест. Кроули тогава интензивно се занимава с Гоетия и ежедневно извършва ритуали, целящи постигането на Великото дело на магията и алхимията - връзката със свещеният ангел хранител. По-късно в своя живот той ще изпълни всички магически операции, касаещи Свещената магия на Абрамелин в тази насока при това успешно.

САЩ 1914 -1918

През този период Кроули активно развива структурата на О.Т.О и дава голям тласък на ордена.

Краят на Кроули

Кроули умира на 1.12.1947 година в Недъруд на 72 годишна възраст. Има две версии за това, как е починал. Едната е, че той е загинал в бедност и мизерия, зависим от хероин в един английски хотел.

Но според други негови биографи, това е много далеч от истината. В последните си дни Кроули прекарва живота си като богат английски джентълмен, в най-изисканите клубове и в последните си години е ненадминат шахматист.

Дълбоко мразен от едни и боготворен от други, Кроули остава най-влиятелният маг, мистик и гениален философ. Както е казано в Книгата на Закона: " другите ще мислят, че ти си се провалил, но аз ще те въздигам". Неговите идеи се оказват твърде разтърсващи, твърде неприемливи за тогавашните викториански нрави във Англия. Особено неговото отношение към сексуалността и сексуалните практики. Много е вероятно да е инсценирал и умишлено такъв нещастен край. Кроули е бил невероятно саркастичен, гледал е с ирония на ограничените и наплашени от социалните правила, норми и религиозни ограничения хорица. Още преживе се е сблъскал с много врагове. Да инсценира своя провал е било начин да прояви хем снизходителност, хем да изживее радостта от тяхното падение.


ХАОС МАГИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА

Хаос магия:

Хаос Монашество Liber KAOS
Семинар по сигил магия. Част 1

Семинар по сигил магия. Част 2

Семинар по сигил магия. Част 3

Семинар по сигил магия. Част 4

Хаос магията - магически тероризъм

Приложение и практическа работа с  Хаосферата

Principia Chaotica

Трик за ума

Урано-варварски речник

Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник
Изследване на практиките на Сеидр
Еклектизъм срещу Хаос Магия
Гнозис - методи за постигане
Сянката знае...пермутации при работата с двойника
Техники за развиване на енергийното тяло
Псевдономикон
Сигилион
Формулиране на намерение
Три етапа на намерение
Архетипните лабиринти
Комплекса на звяра

 

Биографии

Алистър Кроули
Остин Озман Спеър


Скандинавска митология

Тор Гръмовержец
Фрея
Нордическото световно дърво
Один
Балдар
Залезът на Боговете

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Биохимия на осъзнатото сънуване
Liber LLL - Осъзнато сънуване
Някои жалони на сънувача
Хакери на сънуването
Тибетска йога на съня - встъпителна практика.
Проект  Lucida Momenta
Смъртоносните сънища за сила
Техники за развиване на енергийното тяло

 
OBE речник на някои термини и съкращения
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 1
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 2
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 3
OBE - Техники за бързо намиране на обекти
ОВЕ - Техники за излизане от фаза

Сталкинг

Как е устроена събирателната ни точка /СТ/?
Shifting & Lifting – начинът за трансформация
Випасана for Dummies
Сталкинг в практиката на сънуване
Огледално поведение Как огледалните неврони ни позволяват да общуваме с другите


Дискордианство:

Митът за Ябълката на раздора
Що е то дискордианство?
Пътят на объркването
Какво Дискордианството не е ?
Новият IOT - Дискордиански разказ от автора на The Chaos Chronicles

Работа с елементи:


Инвокация на елементите - предварителна медитация
Инвокация на елементите
Инвокация на елемента Вода
Инвокация на елемента Въздух
Инвокация на елемента Земя
Инвокация на елемента Огън


Йоруба култове

Произход на популярните религиозни култове в Бразилия
Лоа във вуду магията
Жу-жу
Ве-Ве
Вуду кукли - направа и използване
Дамбала
Отвари

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Illuminates of Thanateros:

IOT България
IOT Северна Америка
IOT Австрия
IOT Австралия
IOT Великобритания
IOT Бразилия
IOT Германия
IOT Швейцария

Саитове за Хаос Магия:

ChaosMagazin (на немски)
The Autonomatrix

Thanateros.org
Страница на Фил Хайн

In Chaos!

Chaos Matrix

Страница на fra.717

Boudicca's Bard

Chaostatic.com

Ordered Chaos
Spiralnature Thee

Temple of Psychick Youth

Arcanorium College

Блог на Дейв Лий

Baphomet
Austin Osman Spare
IOT’s Ouranian Barbaric Online Dicitionary
An Interview With Peter J. Carroll
An Interview with Peter Mastin
Страницата на Питър Карол

Дискордианство

Discordian.com
23 Apples of Eris
Summa Discordia
Principia Discordia Forum
Eris
Official Erisian Klock Measure
The Principia Discordia
Discordianism
Discordian and Erisian Oline Resources
PrincipiaDiscordia.com
Apocrypha Discordia
ErisWerks.org
Pages from the Book of Life

Магически библиотеки:

Hermetic.com
Sacred Texts
Arcane Archive

Магически библиотеки с
раздел за Хаос магия:

Eight of Wands
Chaos Magic: Encyclopedia
 
Phil Hine: E- books

Sacred Texts: Chaos Magic

Chaos Spells from the AutonomatriX

Chaos Matrix

Occult Underground

Real Magick

The Arcane Archive

Chaoism and Chaos Magick

LibraryThing

Sigils, Servitors, Egregores, and Godforms

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Хакери на сънища - форум
Хакери на сънища - лаборатория
Целостность
Dream hackers: forum
Хакерос: материали
SecondAttention.org
The Monroe Institute
OBE Research Foundation
Michael Raduga: School of OBE Travel
Lucidology.com
Lucidity.com
DreamPush.com
Tibetan Dream Yoga Part 1
Tibetan Dream Yoga Part 2
Dream Yoga

Трансперсонална псохология

Transpersonal.hit.bg
Българска асоциация по трансперсонална психология
Холотропна психотерапия
Holos-bg.com

Кастанеда и нагуализъм:

Клиъргрийн БГ
Cleargreen.com
Тенсегрити групи в България
Energia-info.ru
Nagualist.com
The Four Winds
Castaneda.start.bg
Nagual.net
Carlos Castaneda
Анти – Кастанеда
AlchemyLab.com

Руни:

Рунна гилдия
Runaraven.com
Sunnyway.com
Runic Alphabet/ Futhark
Tarahill.com

Crystalinks.com

Arild-hauge.com

Runemaker.com
Runesecrets.com

Блог на Едред Торсън


Сатанизъм:

Temple of Set
Temple of Set: FAQ on Satanism
NineAngles Info
Order of Nine Angles
Joy of Satan
Church of Satan
Broderhood of Satan
Satanic Network
SpiritualSatanist.com
TheisticSatanism.com
Black Goat Cabal

Демонология:

Demonic Bible
EsotericArchives.com: Goetia

Goetia Magick
The Lesser Key of Solomon
Demonolatry
DeliriumsRealm: Goetia
DeliriumsRealm: Demon List
JOS: Demons, the Gods of Hell
The 72 Goetia Spirits
Sacred-texts.com: Goetia article
Demonology Guide

Таро

Колелото на съдбата (на руски)
Галерия Таро
Taroteca
InterTarot Gallery
Albideuter.de
Arcana XV

Енохова магия:

Enochian Magic
Sacred-texts.com: Enochia
Sacred- texts.com Norton’s Imperium
Hermetic.com: John Dee
Hermetic.com: Enochia
DonaldTyson.com
GD: Enochian
Enochian Handbook
Enochian Books

Телема:

Thelema.org
SanctuaryOfThoth.com
Thelemic Golden Down
OTO
Hermetic Order of the Golden Dawn
Magickal Library

Kenneth Grant and the Merovingian mythos
Kenneth Grant “Aie Memory” by Ian Fries
The Sword Of Horus
Kenneth Grant Gallery
666books.com
Kenneth Grant and Typhonian OTO

Теургия:

Theurgia Goetia
Аlchemywebsite.com
Theurgia or On the Mysteries of Egypt
The Art Theurgia Goetia
Abramelin The Mage
Sacred-Texts.com: Sacred Magic of Abramelin

Египетска магия:

Modern Egyptian Ritual Magick
Temple of Set
The Egyptian Mystical Rites
Scholl of Ancient Egyptian Religion & Magic

Чернокнижие

Русское Чернокнижие
Черная Магия

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ Copyright © 2009 Colors of Magic