БИОХИМИЯ НА ОСЪЗНАТОТО СЪНУВАНЕ

 

 

 

Много сънувачи се опитват да постигнат осъзнати сънища, използвайки намерение или ментални техники МИОС (Мнемонично Индуцирано Осъзнато Сънуване - МILD), или ги комбинират с маска за сънуване

 

Тези техники работят чудесно за някои и относително за други, като единствената разлика може да бъдат нивата на конкретни невротрансмитери през фазата на REM съня. Ако има безопасен начин да се повишат нивата на тези невротрансмитери през фазата на REM съня, ще има резултатат, а фрустрацията ще се превърне в радостJ.

Не е изненадващо, че Стивън Лаберж, пионер в изследването на lucid dreams, през 2004 г. кандидатства за патент за използване на добавки за повишаване на ацетилхолиновите нива, когато открил, че те клинично повишават възможността за lucid dreams. Той е един от първите, впуснали се в тази увлекателна област - постигане на lucid dreams чрез стимулиране баланса на невротрансмитерите. Ученият Thomas Yuschak и мрежа от онейронавти* разработили тези първоначални открития и ги прецизирали в специални и високо ефективни протоколи. Yuschak  разглежда мозъчните химични механизми и безопасните им промени в книгата си [url=http://www.lulu.com/content/574307/]Advanced Lucid Dreaming - The Power of Supplements[/url]. Той допуска, че вие вече знаете за Lucid dreams (LD), практикувате LD техниките, но сутрините идват и отново се събуждате, разбирайки, че сте спали през нощта, без да се осъзнаете. Къде е грешката? Отговорът е: вероятно в химията на мозъка ви. Невротрансмитерите контролират циклите на съня, паметта и комуникацията между мозъчните клетки. Ако повишите наличието на конкретни невротрансмитери в мозъка, ще имате по-дълги и по-ясни сънища с по-голямо запомняне.

*онейронавт (от. гр. "този, който прави сънища"). Онейронавтите пътуват между сънуваните светове и/или откриват алтернативни реалности.

На пръв поглед изглеждало случайно, че ацетилхолинът играе ключова роля в lucid dreaming. Обичайно той се свързвал с паметта и запомнянето. Но холинергичните неврони, активирани от този трансмитер са включени в нивата на будност също. Тази корелация била открита още през 50-те, когато сънищата за първи път били асоциирани с REM-фазата на съня. Ацетилхолиновите нива намаляват с възрастта и това обяснява защо някои хора имат lucid dreams докато са млади, но нямат по-късно. Но ако вие само повишите стойностите на нивата на ацетилхолина, ще пропуснете съществен ключ ... таймингът.

Преди да обясним важността на това, нека открием какво представляват невротрансмитерите, кои от тях отговарят за съня и будността и как се манипулират нивата им.

 

 

Циклите на съня

Сънят ни се движи на цикли, като първо се придвижва от будността в дълбока фаза, възстановяващ сън, след това се връща обратно към будността, отново слиза надолу и т.н. Спящите обикновено се движат между 4 и 6 такива цикъла през нощта, като всеки от тях продължава между 70 и 110 мин. Всеки цикъл на съня базисно се разделя на 2 основни фази - REM (Rapid Eye Movement) и не REM-сън. По-нататък не-REM сънната фаза се разделя на 4 нива, които преминават през будност (или REM) през дълбок сън и обратно. По време на най-дълбоките фази на не-REM съня с мозъчните вълни, които идват бавно и редовно, кръвното налягане, температурата и мускулния тонус се понижават. REM съня, от друга страна, се характеризира с повишаване на сърдечния и респираторния ритъм, бързи и нередовни движения на очите, повишаване на кръвното налягане, както и парализа на мускулите от брадичката надолу.

Първият цикъл на нощта има тенденция да има кратки REM периоди и дълги периоди на дълбок сън. По-късните цикли (след 4-5 часа сън) имат дълги REM периоди и кратко дълбоко сънуване. Сутрин повечето от спящите са в 1, 2 стадий или REM сън с много малко или никакъв дълбок сън (фаза 3 и 4). Децата са уникални с това, че прекарват повече от 50% от съня си в REM фаза.

Стадий 1 (Сънливост) - Влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. И можем лесно да бъдем събудени. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.

Стадий 2 (Лек Сън) - Очните ни движения спират и мозъчните ни вълни (флуктуации на електрическа активност, които могат да се отчетат с електроди) се забавят до случайни избухвания на бързи вълни. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадий 3 и 4 (Дълбок Сън) - Бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни започват да се появяват, разпръсквайки се с по-малки и бързи вълни. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително Делта вълни. Много трудно е да събудиш някой през фаза 3 и 4, които заедно се наричат дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората събудили се по време на дълбок сън често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути докато се разбудят.

REM Сън - По време на REM съня дишането ни става по-бързи, нередовни и повърхностни; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана.  Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане също и мъжете получават ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня.

Невротрансмитерите контролират циклите на съня. Тези химикали действат на невроните в мозъка, като в същност „включват и изключват" различни нива на сън или будност. Тъй като сънят и будността са повлияни от различни невротрансмитерни сигнали в мозъка; храни, лекарства и билки могат да променят баланса на тези химикали, действайки ни независимо дали сме будни или сънливи, колко добре спим, колко време прекарваме в REM фаза на съня, а също и колко сънуваме.

Ако подтиснете REM съня за известен период от време, тялото ви ще се заеме да си навакса и следващият път, когато легнете спите можете да изпитате ефекта на REM рикоширането. То може да буде описано като продължителни периоди на REM сън след поредишните периоди на подтискане на REM. Ефекта може да бъде като алкохолно опиянение или напушване с марихуана, които са известни с подтискането на REM фазата. Това се използва при практикуване на неспане за продължително време и след това влизане в цикъл 4 часа сън, 16 часа бодърстване, 4 часа сън.

Невротрансмитерите и сънуването

Нашите мозъци са подобни на компютър по много начини. Усещанията и чувствата ни носят информация  - вкарват данни в мозъка. Мозъкът преработва данните, складира ги и произвежда подобна продукция навън. Също като компютър мозъкът управлява всичко това чрез изпращане на милиони малки електрически импулси напред и назад през милиони нервни и химични пътища. Мозъкът контролира и ръководи тези импулси, чрез изпускане на специфични химикали, които отговарят за пренасяне на съобщенията, наречени [url= http://www.youtube.com/watch?v=90cj4NX87Yk/]невротрансмитери[/url]. Невротрансмитерите отговарят за активацията (или дезактивацията) на специфични части от мозъка, за събуждането, за заспиването ни, за предизвикването на сънища. Възможността ни да си спомним миналото, нивото ни на бдителност, също и емоционалните ни състояния са директно повлияни от нивата на тези специфични невротрансмитери в мозъка.

 

 

Четири основни невротрансмитера контролират събуждането ни и сънните цикли. Те са: Серотонин, Допамин, Норепинефрин (Норадреналин) и Ацетилхолин. Тези невротрансмитери контролират деликатния баланс между мозъка и тялото ни.

Всеки от тези 4 невротрансмитера играе критична роля в циклите на будност, както и на тези на сънуване, включващи сънуване и осъзнато сънуване.

Всички ние сме биохимични създания и получаваме биохимични изменения от качеството на храните, които ние ядем, или витаминните и минерални добавки, които приемаме.

Понякога малки промени могат да донесат големи ползи.

 

 

Серотонин (Serotonin): Играе индиректна роля в осъзнатото сънуване. Повишаването на серотонина ще повиши времето в не-REM сън чрез активиране на поддтискането на REM-съня. Въпреки, че пътят е индиректен, серотонинът системно може да бъде използван за осъзнато сънуване чрез използването на REM рикоширащият ефект. Серотонинът също може да бъде използван да повиши цялостното качество на съня, чрез позволяване на сънувача да постигне по-добър баланс на времето, прекарано в REM и не-REM фази.

ДОПАМИН (Dopamine): Преди всичко играе фундаментална роля в сънуването, въпреки, че допаминът сам по себе си изглежда не участва като lucid dream тригер. Въпреки това, допамина чувствително повишава контрола, който сънувачът има без осъзнато сънуване, чрез съществено повишаване на увереността и мотивационните нива.

АЦЕТИЛХОЛИН (Acetylcholine): Играе ГЛАВНА роля в удължаването на REM фазата ПЛЮС подобряването на паметта в сънуване. Ацетилхолинът може да действа като lucid dream тригер, позволявайки на сънувача да се движи по-лесно от будно осъзнаване директно в сънуване.

Норепинефрин (Norepinephrine): Този невротрансмитер е основен, тъй като има отношение към будното състояния като обратно на сънуването. Норепинефинеринът може да участва като lucid dream тригер, ако се вземе когато започва REM, или може да бъде използван съвместно с Ацетилхолина. Норепинефринът може до голяма степен да усили фокуса и намерението по време на lucid dream. Той също така помага за запомнянето през будния ви живот без сънувано състояние и общуването между живота ви в сънуване и будното ви състояние.

Повишаване на невротрансмитерите

Има 4 основни начина да се повиши специфичен невротрансмитер. Може да се внесе прекусор или да се изгради блок, който се използва при синтезата на невротрансмитер. Често това са хранителни добавки, които изискват специфичен витамин, за да се завърши синтезата. Може да се използва агонист, който имитира невротрансмитер, създавайки подобен ефект с рецептори, създадени да отговарят на този трансмитер; агонистите са по-често фармацевтично създадени вещества. Антагонистите работят по обратен начин, блокирайки рецепторите, които могат да ускорят създаване на повече от асоциираните трансмитери. Естествени субстанции като Yohimbe работят по този начин. Или може да се възпрепятства повишаването, което е прекъсване на невротрансмитера, позволявайки на тялото да го направи по-бързо, отколкото е нормалното му понижение. Това е популярна стратегия в медицинското третиране на условия като депресия с МАО инхибитори, които влияят върхо повторното повишаване нивата на серотонин. Мощен метод за повишаване на ацетилхолинът е Galantamine (получен от растения като кокиче и Red Spider Lily), който действа като естествен повторно повишаващ нивото на серотонин инхибитор. Интересното е, че работи и като агонист едновременно, което го прави частично ефективен - пикът му е след около 60 мин. /Вижте приложението за определения/.

Тайминг

Тъй като ацетилхолиновите нива са асоциирани с будност, както и REM съня, не трябва да ги повишавате веднага преди да си легнете да спите. Това ще ви държи будни, след което ще ви тласне в дълбоки ранни фази на съня, необходими за възстановяване на тялото ви. Оптималният тайминг е да се събудите след 4-5 часа, да вземете от 4 до 8 mg Galantamine и да се върнете да спите. Ацетилхолинът ще се повиши за 60 мин., съвпадайки с началото на дълъг REM цикъл в последващия период, който продължава 30 мин. и повече. Можете да приемете Galantamine, комбиниран с Choline (прекусор на ацетилхолина) за по-добри резултати.

 

REM удължаване и Serotonin

Повишаването на ацетилхолиновите нива в точното време е изключително мощно, но комбинацията на тази техника със Серотонин протокол дава интерактивен ефект. Тази комбинация дава повече от 80% шанс за започване на осъзнат сън.

Ацетилхолинът включва будността и сънуването, докато серотонинът ги изключва (при протеинови интерференции със синтезата е по-добре да се взима Tryptophan на гладен стомах J). Естествената амино киселина 5-HTP е най-силният във веригата от прекусори на серотонина (tryptophan (триптофан) се превръща в 5-HTP, който се превръща в Серотонин) е още по-силен.

Приема на 100-150 мг. 5-HTP преди заспиване има няколко благотворни ефекта. Помага да се заспи по-бързо и повишава качеството на дълбоките цикли на съня. Той потиска кратките REM цикли в ранните фази на съня и създава рикоширащ ефект, повишавайки късните и дълги REM цикли. Абсорбира се бързо, като достига връх след 90 мин. и се изчиства от системата за около 6 часа.

Предупреждение: Не взимайте 5-HTP с витамин В6. Има данни че по този начин се синтезира Серотонин в червата, а не в мозъка и серотонинът, който е създаден по този начин, не преминава лесно кръвно-мозъчната бариера. Бъдете внимателни също ако взимате антидепресанти или МАО инхибитори.

Тези 2 добавки (3, ако включим и Холин) са ядрото на протокола.

Вещества и билки за стимулиране на осъзнатите сънища

 

 

Ако никога не сте имали осъзнат сън, е вероятно да го предизвикате в комбинация с някои от LD техниките, добавки и билки.

Обикновено се различават 2 типа осъзнато сънуване според начина на стартиране - DILD и WILD.

WILD - Wake-Initiated Lucid Dreams - осъзнато сънуване, стартиращо директно от будно състояние.

DILD - Dream-Initiated Lucid Dreams - осъзнато сънуване, индуцирано по време на сън. Сънуването започва от не лусидно нормално сънуване. В този случай сънувачът обикновено разпознава, че "нещо не е наред" и внезапно се осъзнава.

Според данни около 90% от всички  lucid dreams са DILD и само 10% - WILD.

Използването на добавки рязко променя това съотношение към 90% са WILD. WILD се съотнася към феномена на директно преместване от будно съзнание в сънуване с абсолютна непрекъснатост.

Все пак няма магическо хапче, което ще ви направи осъзнати. Това са просто естествени добавки, които повишават количеството и възможностите на тези ключови невротрансмитери.

Тези добавки не са халюциногени и не са контролирани субстанции, не водят до зависимост и по принцип се съдържат в храната, която поемате. Едни от тези групи подпомагат помненето, други повишават фокуса и вниманието, трети са познати като повишаващи мотивацията и креативността и последната група снижава стреса, повдига тонуса повишава качеството на съня.

 

 

1. Някои практикуващи Lucid dreaming използват Galantamine + Choline bitartrate (Холин = Витамин В4) или Galantamine + Alpha-GPC, за да повишат значително шанса си за Осъзнато сънуване.

Red Spider Lily

Galantamine (Галантамин)

 

Galantamine е инхибитор на ацетилхолинеразата. Той може да причини извънредно ясни и продължителни сънища, правейки го може би най-популярната добавка за lucid dreaming. Галантаминът работи чрез задържане понижаването на Ацетилхолинa в мозъка. Докато високите серотонинови нива подпомагат дълбокият сън, високите ацетилхолиново

нива спомагат за REM съня. Галантаминът пази високи ацетилхолиновите нива, правейки REM по-дълъг и по-интензивен. За да се повиши осъзнатостта в сънуване, Галантаминът трябва да бъде взет по средата на нощта. Един от начините е да се събудите след 4-5 часа сън, да вземете 8 мг. или по-малко Галантамин, отново да си легнете и да оставите сънищата да дойдат.

Галантаминът се изчиства от човешкото тяло за около 48 часа (не е желателно да се използва 2 нощи подред, за да не се развие резистентност). Препоръчва се комбинирането му с Холин.

Като странични ефекти могат да се проявят стомашни неразположения или гадене.

 

Фармацевтичната промишленост използва блатното кокиче за производство на нивалин. Най-високо съдържание на галантамин от 0,1 до 0,5% има в надземната част на растенията.

 

 

 

 

 

Холинът, като прекусор на Ацетилхолина, работи съвместно с Galantamine за подобряване на паметта.

Като аналог на холина може да се използва Lecithin (Лецитин) - натурална субстанция, изградена от фосфолипиди (предимно фисфатидил холин) и триглицериди или директно се говори за фосфатидил холин.

Холинът и метаболитите му са нужни на клетките и тялото и като цяло изпълнява следните задачи:

  • Подпомага запазването на структурна цялост на клетките (в състава на фосфатидил холина);
  • Участва в клетъчната комуникация (сигнални функции);
  • Участва в процеса на синтез на ацетилхолин - вещество, подпомагащо нервите да пренасят кодираната в нервни импулси информация с висока скорост;
  • Донор е на метилови групи нужни за редица жизнено важни процеси (ДНК разчитане, протеинов синтез и др.).

Приемът на фосфатидил холин (лецитин) подобрява работата на нервната система, в това число както на ЦНС така и на ПНС, оптимизира паметта и забавя атеросклерозата.

Как да го приемам натурално?

Холинът се съдържа в яйчните жълтъци, соята, говеждо, пилешко и пуешки дроб. Един жълтък - това е минималната дневна доза В4. За да я получите, трябва да изядете почти 300 гр. черен дроб, 600 гр. грах, 500 гр. соя или 5 кг. картофи, 15 кг. моркови, 1.5 кг. телешко месо, 3 кг. кашкавал, да изпиете 5 литра мляко(!) или 1л. слънчогледово нерафинирано олио! За това е препоръчително да се приема като витамин.

Приложение:

Не без Galantamine. Самостоятелно холинът няма отношение към яркостта и запомнянето на сънищата. Холинът спомага за получаването на ацетилхолин, но комбиниран с Galantamine, той повишава действието му, произвеждайки го повече в REM-фазата на съня. 400-800 mg Choline (холин) са достатъчни за осъзнат сън.

Комбинирайте ги

Приемането им заедно означава да се поставите в дулото на оръдието и да се изстреляте срещу стената, ако оръдието е  сънуването, то стената е осъзнатото сънуванеJ. За да си помогнете, вземете Витамин В комплекс през деня - приема му чрез Мултивитамини напр. Ако не желаете да приемате мултивитамини, изяжте 1-2 банана няколко часа преди сън. След това се събудете след 4-5 часа сън и вземете Galantamine и Choline. Или само Galantamine, ако сте си набавили достатъчно холин с храната. Запомнете: вземете 4-8 мг Galantamine и 400-800 мг. Холин. От тук нататък всичко в практика на техниките в lucid dreaming.


GPC:

 GPC се намира в Glycerophosphocholine и още е наричан Choline Alfoscerate, Alphoscerate, L-alpha-Glycerylphosphorylcholine и alpha-GPC. Той работи синергично с Галантимана, като дава чудесни шансове за ясно осъзнаване.

Ако търсиш постигането на добро качество на осъзнатото сънуване, GPC има големи предимства, тъй като има огромен ефект върху това да направи сънищата по-ярки и продължителни. Той може да бъде използван самостоятелно като тригер или приет заедно с Галантамин.

Има изключително интересни звукови ефекти - можеш да чуваш музика.

Приложение:

При самостоятелно прилагане 900 - 1200 mg. еднократно . В комбинация с Галантамин - 600 mg. 4-5 часа след заспиване.

Резюме на Протокола:

  • 100-150mg 5-HTP 30 минути или по-малко преди лягане.
  • Сложете аларма за 4-5 часа след като си легнете (оставете 30 минутна граница). Когато се събудите, вземете 4-8 mg Galantamine, може с choline (250 - 500 mg, citrate или bitartrate), и се върнете да спите.
  • Пропуснете 48 часа до следващият цикъл.

 

 

2. 5-HTP (5-Hydroxy-Triptophan)  е непосредствен прекусор на серотонин, това може да повиши шансовете ви за Lucid dream.

5-HTP е аминокиселина, която чрез преминаването си през мозъчната бариера се превръща в химикала, познат като "серотонин". 5-HTP e открит на много места в човешкото тяло, но неговите основни запаси се намират в мозъка, стомашно-чревния тракт и червените кръвни клетки. Серотонинът играе важна роля в регулацията на настроението, апетита, телесната температура, съня и секрецията на много хормони. 5-HTP облекчава симптомите на депресията и съдейства за намаляване на теглото чрез свойството си да намалява желанието за глад.

При приемане на 100 мг доза 5-HTP, той се изчиства от системата за около 5-6 часа. За това е препоръчително да се приема веднага преди сън.

Приложение:

Една капсула дневно (100 мг.)  препоръчително на празен стомах  30 минути преди лягане.

3. Melatonin (Мелатонин) - това е хормонът на съня.

Той не е приспивателно, а естествен хормон, вещество, което мозъка също произвежда (най-много на тъмно). Той започва да се усвоява, когато заспите от Серотонина, невромедиатор, извлечен от аминокиселината Tryptophan (триптофан). Мелатотонинът увеличава фазите на не-REM съня и помага да заспите. Но той има и много интересен обратен ефект, който позволява да имате по-чести и ярки сънища. Той може да обезпечи осъзнато сънуване.

Мелатонинът се счита за най-силния антиоксидант. Неговата способност да взаимодейства със свободните радикали му дава прозвището "метач". Ако съпротивителните сили, поддържани от мелатонина намалеят, организмът е много по-уязвим към свободните радикали, които водят до увреждане на клетките и бързо остаряване. Може да се каже, че мелатонинът е хормон на младостта.

Приложение:

За осъзнато сънуване се препоръчва се прием на Мелатонин в малки дози - до 0,5 мг. тъй като ако премате препоръчваната доза това ще доведе до дълбок сън. Т.е. таблетка от 1 мг Мелатонин трябва да бъде разделена на две.

4.Vitamin B6 - Витамин В6 (Pyridoxine)  може да повиши яркостта на сънищата.

Витамин В6 - важен ензим, който участва в повече от 60 ферментационни реакции, отговарящи за синтеза на белтъци и невромедиатори (невротрансмитери) - химикалите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга.

Витамин В6 се явява задължителен елемент за действие на аминокиселинни невромедиатори като Serotonin (Серотонин), Dopamine (Допамин), Melatonin (Мелатонин) и Norepinephrine, които обезпечават работата на главния мозък.

В резултат, недостигът на В6 може да увреди паметта.

Как да го приемам натурално?

Бананите, портокалите, рибата, черния дроб, бобените растения, ядки, яйца, спанак , пилешко, моркови и др. храни съдържат Витамин В6.

Приложение:

За ясни сънища трябва да приемате между 100 и 200 мг витамин В6, може с 1-2 мг Mелатонин.

Забележка: Приема на големи дози (над 200 мг за денонощие продължетелно време) не е желателно и може да доведе до странични действия.

Tryptophanриптофан)

Триптофанът е аминокиселина, получена от Витамин В6, която се преобразува  в Серотонин и Niacin (В3). Серотонинът може да предизвика изключително ясни сънища във високи нива. За това е необходима висока доза В6 за ясно сънуване, който да превърне повече Триптофан в повече Серотонин.

Защо не махнем посредника и не приемаме Серотонин директно? Заради кръвно-мозъчната бариера. Тя не позволява на веществата да проникнат директно в мозъка. Вместо това Витамин В6 и Триптофан се преработват в тялото и преминават в мозъка без проблем.

Как да го приемам натурално?

Триптофанът се открива в храни като: сирене чедър, пилешко, сьомга, агнешко, яйца, брашно, бял ориз и мляко. Най-много той е в сиренето чедър, затова то е препоръчително.

 

5. Амино-кисела смес от 2000mg L-aspartic acid (Aspartate), 4000mg L-glutamine и 300mg L-theanine може реално да повиши възможността ви да имате Lucid dreams.

L-aspartic acid  (Aspartate) - Аспартгиновата киселина, като прекусор на пурина и пиримидина, играе важна роля в енергийните процеси в организма и представлява база за много съединения, които участват във формирането на генетичните носители ДНК и РНК. Използва се за преодоляване на хронична умора, като превръща глюкозата в енергия.

Приложение:

1 равна ч.л. (2,9 g) сутрин на гладно. РАЗФАСОВКА: 75 g = 26 дози

L-glutamine (L-глутамин) - аминокиселина. Той е свързан с повишаването на мозъчната дейност. Заедно с глутаминовата киселина, се използва за мозъчно гориво.

Глутаминът ефективно се бори с отровите, като изхвърля токсините, включително и смъртоносния амоняк, който рязко нарушава производството на АТФ. Той действа и като гориво за определени имунни клетки, активиращи се в състояния на стрес.

Приложение:

Поема се дозата (5 гр = чаена лъжичка с лек връх) директно в устната кухина и се промива и преглъща със вода или ябълков сок!L-theanine (Л-теанин) е аминокиселина, съдържаща се в зеления чай (Camellia japonica, Camellia sinensis). По химическа структура е подобен на глутамина, една от трите аминокиселини имащи отношение към процесите на възбуждане и задържане в мозъка - глутаматна киселина, гутамин и гама амино бутерова киселина (GABA). Глутаматната киселина е трансмитер (химичен предавател) на възбуждането, гама амино бутеровата киселина е трансмитер на задържането, а глутамина има роля в обмена и в синтеза на GABA. Л-теанин се намесва, като сходен химически във въздействията, които упражнява глутамина и поради това влияе на процесите на успокояване и стабилизиране в мозъка.

Според едно проучване на Института за психично здраве на Япония, 200мг. от Л-теанин, взет преди лягане подобрява качеството на съня, така че участниците са се събуждали „по-отпочинали" след един „по-ефективен" сън, без необходимост да спят по дълго.

Л-теанин повишава нивото на гамааминобутеровата киселина, която има успокояващ ефект, както и повлиява стойностите на серотонина и допамина, имащи отношение към двигателността, бодростта и доброто настроение („химия на щастието"). По този начин се постига релаксация, запазвайки способността за дейност.

През 1998 г. Л-теанин е носител на награда за най-добър нов продукт, а
през 2000 г. е носител на награда за най-здравословен продукт. През 2006 г. австралийско изследване доказва Л-теанин като невропротективен агент и като средство подсилващо когнитивните (познавателни) функции.

Много проучвания определят Л-теанин, като продукт, който подобрява концентрацията, създава усещане за спокойствие и релакс, намалява умствения и физически стрес и подобрява качеството на съня и улеснява запаметяването при учене, съхранява живота на нервните клетки, включително и при недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка.

Л-теанин е особено ефективен при високо стресови състояния и при трудности с умствената концентрация и насочване на вниманието. Аминокиселината директно стимулира произвеждането на мозъчни алфа-вълни, като допринася за състояние на дълбока релаксация и мозъчна будност, подобно на тези, които се постигат чрез медитация.

Приложение:

Максималната препоръчителна дневна доза от две таблетки Л-теанин
съдържа: L-theanine 400 mg.

6. Цинк - допълнителното потребление на цинк също може да способства за увеличаването на REM-сънищата.

Приложение:

Препоръчителната дневна доза цинк за възрастен човек е 15 мг, а безопасната горна граница е 40мг.

7. Употребата на никотин, алкохол и кафе не позволява да се получават необходимите витамини и аминокиселини. Депресанти като алкохола подтискат REM-съня, макар че употребата му в малки дози може да има обратен ефект и при събуждането си да помните множество ярки сънища. Антидепресантите могат да способстват за запомнянето на сънищата. Кофеинът ви помага да запомните сънищата си и може дори да стане причина за Lucid dream.

8. Употребата на билки като: Valerian (Валеряна), Mugwort (Див пелин), Mullein (Лопен, овча опашка), Kava Kava (Кава), Dittany of Crete (Росен), St. Johns Wort, Calea Zacatechichi, Salvia Divinorum, Scutellaria Indica (Шлемник), Licorice Root (Корен от Лакрица), Vervain (Върбинка), Jasmine (Жасмин), Honeysuckle, Datura, Bee Pollen, Catnip (Коча билка обикновена), Hops (Хмел), Scullcap, Mimosa (Мимоза), Lavender (Лавандула), Damiana (Дамиана), Withania Somnifera, Passionflower (Страстоцвет), Chamomile (Лайка), Cardamom (Кардамон), Gotu Kola, Ginkgo Biloba (Гингко Билоба), Ibogaine, Verbena (Вербена), Rose (Роза), Cinnamon (Канела), Marigold (Невен), Nutmeg (Мускатов орех), Peppermint (Мента), Holly, Yarrow (Бял равнец) и Anise (Анасон) могат да ви помогнат да видите и запомните повече сънища и дори да имате Lucid dream. Уверете се, че знаете достатъчно за тях и приготвянето им, преди да ги използвате.

Корен Кава Кава, е традиционен психоактивно вещество от Полизенийските острови - малко известен, но много препоръчителен. Той сваля напрежението и стреса, лек транвилант е, като в същото време очиства и изостря мислите. Казват, че помага да се сънуват сънища, особено Lucid dreams.

Приложение:

Стандартна доза: 150 - 300 mg, 1 - 3 пъти дневно, стандартизиран да съдържа 30 - 70% kavalactones. Много от клиничните изследвания използват германския кава екстракт WS 1490.

Сух корен от кава: 2.0 - 4.0 грама (приготвянето става с варене на корена на растението във вода) 3 пъти дневно.

Забележка: не е желателно да се приема с алкохол, тъй като подсилва негативните му ефекти.

 

Calea zacatechichi,

позната още като "Dream herb" или "Leaf of God" е билката на съня, използвана от шаманите по земите на днешно Мексико, които са пили чай от листата и цветовете й или са я пушили (или комбинация от двете) преди лягане, за да предизвикат ясни и осъзнати сънища. Най-ефективна е когато се пие на чай, няколко дни подред преди лягане, ако се пуши ефектът е малко по-слаб. Няма странични ефекти, но вкусът на чая е невероятно горчив. В будно състояние ефектът е много слабо доловим.

Mucuna Pruriens

са семена на растение, използвано в Аюрведа преди 4500 години, едно от няколко известните, които естествено съдържат L-dopa.Тъй като допаминът не пресича кръвно мозъчната бариера и тя е непосредствен прекусор на допамина, което я прави крайно ефективна за повишаване на допаминовите нива в мозъка. Допаминът играе главна роля за това да се чувстваш активен и млад; за постигане на увереност и мотивация. Така че, дори сънуването да не е ваша цел, тази добавка е полезна. Що се се отнася до осъзнато сънуване, L-dopa (чрез Mucuna Pruriens) повишава възможността да контролирате сънищата си като никоя друга субстанция. Mucuna Pruriens има предимства пред прием на синтетична L-dopa, тъй като синтетичната трябва да бъде приемана с още едно вещество, наречено Carbiodopa /то предпазва допамина да бъде синтезиран преди преминаването му през кръвно мозъчната бариера/. Билката Mucuna Pruriens не изисква Carbiodopa и е ефективна колкото синтетичната L-dopa. Няма негативни странични ефекти.

 

Mucuna Pruriens не е типичен lucid dream тригер, но може може да повиши контрола в сънуване в комбинация с Галантамин или друг тригер. Да летиш като супермен, да преминаваш през обектите и да променяш формите е много естествено и лесно когато 80-200 mg L-dopa (чрез Mucuna Pruriens) е взета заедно с Галантамин или 1 час по-рано.  Няма друга добавка с толкова силно въздействие върху контрола в сънуването.

Приложение: 400 мг L-dopa, приета чрез Mucuna Pruriens стимулира допаминовите сънища или 80-200 mg ако е приемана в комбинация с други добавки. Препоръчителен екстракт е 10% L-dopa в Mucuna Pruriens.

Витамин В6 не трябва да бъде приеман заедно с Mucuna Pruriens, тъй като може да доведе до по-ранно синтезиране на допамин и невъзможност да пресече кръвно мозъчната бариера.

 

 

Възможни комбинации:

1. Galantamine 4-8 mg + Choline 400-800 mg

2. Galantamine 4-8 mg + Alpha GPC 300-800 mg

3. 5-HTP+ Мелатонин + Витамин B6 - в този[url=http://www.videojug.com/film/how-to-lucid-dream]клип[/url] е представено използване на тази комбинация.

4. Холин (Витамин В4)  600 мг, eквивалент на1429 мг Битартрат Холин + Витамин B5, 500 мг значително подобрява запомнянето на сънищата.

5. 80-200 mg L-dopa (чрез Mucuna Pruriens) + 4-8 mg Галантамин

6. Цинк и някои от изброените билки

7. Амино-кисела смес от 2000mg L-aspartic acid (Aspartate) + 4000 mg L-glutamine + 300 mg L-theanine

Не приемайте един и същи тип комбинация два пъти подред (т.е. редувайте различни комбинации), защото можете да се развие толеранс. Yuschak препоръчва 4-8 mg Galantamine + 250-500 mg Choline като първоначална тригерна комбинация

Включването на GPC /4-8 mg Galantamine+ 250-500 mg Choline + 600 mg GPC/ повишава още ацетилхолиновата концентрация за много дълъг период на осъзнато сънуване - време от 2 часа не са рядкост. Няма странични ефекти. Можете да изпитате силен преход и много вероятно да чувате музика по време на сънуванетоJ/. Когато GPC се приема само с Галантамин без Холин дозата може да е 900 - 1200 mg.

Включването на Mucuna Pruriens ще доведе до силен ефект в осъзнатото ви сънуване, преди всичко с повишаване на увереността, мотивацията и липса на страх в сънуването. Тя е емоционален стимулатор, напълно естествен природен продукт. Други позитивни ефекти на Mucuna Pruriens са много летене и променяне на сънните форми - тя може да ви донесе истински приключения в сънуването.

Включването на 100-150 mg 5-HTP ще повиши качеството и продължителността на сънуването, ще балансира съня ви и ще ви направи свежи и отпочинали след събуждане. 4-8 mg Galantamine.


 

Източници:

1.    http://www.lulu.com/content/574307 - Thomas Yuschak, Advanced Lucid Dreaming - The Power of Supplements

2.    http://www.wikihow.com/Lucid-Dream - Supplements

3.    http://dreamstudies.org/articles/the-truth-about-lucid-dreaming-supplements/ - The Truth about Lucid Dreaming Supplements

4.    http://www.web-us.com/lucid/luciddreamingFAQ.htm#Can%20Drugs%20and%20Herbs%20induce%20lucidity - Can Drugs and Herbs induce lucidity?

5.    http://www.memeron.com/galantamine.html - Galantamine and Alpha GPC: The Ultimate Lucid Dreaming Combination

6.    http://lucidallnight.wordpress.com/2008/01/03/galantamine-and-choline-a-guide/ - Galantamine and Choline: A Guide

7.    http://www.zimbio.com/Lucid+dreaming/articles/4/New+Approch+Dreaming+Galamantine+Choline - A New Approch To Dreaming: Galamantine and Choline

8.    http://www.urbandreamscape.com/oneironauticum/2008/01/outlier-in-galantamine-dreaming.html - galantamine dreaming

9.    http://en.wikipedia.org/wiki/galantamine - supplement for lucid dream and out-of-body experience

10. http://lucidallnight.wordpress.com/2008/01/04/how-to-make-a-dream-more-vivid-the-true-b6-story/ - How to make a Dream more Vivid: The true B6 story

11. Alpha-GPC - http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-GPC

12. Galantamine - http://en.wikipedia.org/wiki/Galantamine

13. Aspartic acid - http://en.wikipedia.org/wiki/L-Aspartic_Acid

14.  Мелатонин -http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BD;

15. Kava - http://en.wikipedia.org/wiki/Kava

 

 

Много често съня не идва при сънувача, а сънувачът трябва да влезе в сънуванеJ. Осъзнатото сънуване не е за кротки и боязливи, вие навлизате в практически непознати измерения, където всяка частица е истинска както във физическата реалност. Все пак не трябва да се стрaхувате от непознатото, просто запазете респект към него. Сънувачите знаят, че и двата свята не могат лесно да бъдат познати само с бегъл поглед или бързо преминаване.

Яснотата не е специален феномен на сънуването, а специален феномен на живота.

 

Важни определения:

Кръвно-мозъчна бариера: Използването на добавки за засилване на сънуването изисква те да имат ефект върху химията на мозъка. Тялото регулира този ефект чрез субстанции, които могат да преминат в мозъка през система, наречена "кръвно мозъчна бариера". Тази бариера действа като филтър, пропускайки само определени субстанции да преминат от кръвта в мозъка. Има много субстанции, а също и много добавки, които не могат лесно да пресекат кръвно мозъчната бариера. За съжаление повечето от невротрансмитерите не могат самостоятелно да преминат, например приети орално дози от серотонин или допамин няма да повишат нивата им в мозъка. Добаките, които описвам по-горе наистина пресичат кръвно мозъчната бариера и дайстват за увеличаване на невротрансмитерните нива.

Механизъм на действие: Невротранмитери, като ACh, не преминават лесно през кръвно-мозъчната бариера, така че са необходими добавки, които да влязат в мозъка и да работят за повишаване на невротрансмитерните нива. Има няколко механизма на действие на добавките, които се използват за това. Разбирането на тези механизми ще ни помогне да разберем кои добавки имат имат най-добър потенциал да постигане на положителни резултати и ще разберем как различни добавки могат да работят заедно за бъдещето повишаване на осъзнатото сънуване.

Четирите базисни механизма на действие са: прекусори, агонисти, антагонисти и селективни инхибитори (re-uptake inhibitors).

Прекусор: Прекусора е субстанция или компонент, от който се изгражда субстанция - съставна част на субстанция. Например допаминът не пресича кръвно мозъчната бариера, но много прекусори го правят. Веднъж щом допаминов прекусор я пресече, той се включва в продукцията на допамин. И тъй като допаминът вече се произвежда вътре в мозъка, кръвно мозъчната бариера вече не играе роля.

Всеки от 4-те невротрансмитера (Серотонин, Ацетилхолин, Допамин, Норепинефрин (Норадреналин) и) могат да бъдат директно повлияни с използването на прекусори. Основната му роля е да доведе прекусора до краен продукт.

Ето резюмирани основните прекусори за Серотонин, Допамин, Норепинефрин (Норадреналин) и Ацетилхолин:

1. Серотонин прекусори:

Tryptophan .. 5-HTP .. Serotonin .. N-Acetyl Serotonin .. Melatonin

Тъй като 5-HTP е най-близко във веригата до серотонина сам по себе си, изглежда тои е най-ефикасният прекусор в повишаването на серотониновите нива в мозъка, макар че и Триптофанът може да бъде опция. Високите серотонинови нива също така водят до повишение на Мелатонина и понеже той лесно преминава през кръвно мозъчната бариера, Мелатонин като добавка е също ефективен.

2. Ацетилхолин прекусори:

Vitamin B5 .. CoA .. Acetyl Choline Supplement .. Phosphatidylcholine .. Choline

Choline + Acetyl .. Acetylcholine

Ацетилхолинът се образува чрез включване на ацетилова група в холиновата молекула. Витамин В5 е основен прекусор за формиране на ацетиловата група. Но само два вида от холиновите добавки ефикасно преминават кръвно мозъчната бариера - GPC & CDP холин. От тези двата GPS е определено най-добрият за осъзнато сънуване. Всички тези добавки повишават нивото на Phosphatidylcholine вътре в мозъка, който след това се превръща в холин в последователността на формиране на ацетилхолин.

 

3. Допамин и Норепинефрин прекусори

Phenylalanine .. Tyrosine .. L-Dopa .. Dopamine ..

Norepinephrine .. Epinephrine

Допаминът не преминава през кръвно мозъчната бариера, но тези три прекусора го правят. От трите L-dopa е най-ефикасен за повишаване на допаминовите нива в мозъка, макар че Phenylalanine и Tyrosine са възможни алтернативи. Чиста L-dopa се съдържа в растението Mucuna Pruriens.

За разлика от допамина, норепинефрина може да преминава кръвно мозъчната бариера, но той причинява множество странични ефекти като сърцебиене и повишено кръвно налягане.

Агонисти: Агонист е субстанция, която подражава действието на невротрансмитера, чрез привързване на различни рецептори на естествено съдържащи се субстанции. С други думи агонист е тотално различен химикал, който действа по същия начин като някой от невротрансмиторите. Невротрансмитерите работят чрез привличането им от различни типове рецептори. Формата на невротрансмитера определя дали може да стане във връзката (ключалката на рецептора. Може да приемете невротрансмитера като ключ, а рецептора като ключалка. Агонистите имат съвсем същата форма като невротрансмиторите, така че те могат да се включат към рецептора и да го активират. Освен това агонистите дават същите резултати, каквито и невртрансмитерите. За съжаление са рядко агонистите без рецепта.

Антагонист: Антагонист е субстанция, която блокира действието на друга субстанция. Ако използваме аналогията с ключа и ключалката, антагонистът влиза в ключалката, но не я отключва. Вместо това той блокира верен ключ (агонист или невротрансмитер) да отключи ключалката. Този тип действие може индиректно да утежни засилването на специфични невротрансмитери, не позволявайки им да се използват ефективно. Alpha-2 антагонистите (наричани Alpha-2 рецептор блокери) блокират рецепторите, които нормално контролират изпускането на норепинефрина. С използването на тези рецептори мозъкът е излъган, че има по-малко норепинефрин, отколкото действително е наличен и в резултат на това се освобождава допълнително норепинефрин. Един такъв Alpha-2 антагонист е Yohimbine (Йохимбин).

Селективни инхибитори: Субстанции, които предотвратяват прекъсването на невротрансмиторите, позволявайки им да останат в системата по-дълго. Докато невротрансмитерите продължават да се произвеждат, селективните инхибитори повишават количеството им в системата, позволявайки на тялото им да ги произвежда по-дълго, без да ги прекъсва. Повторното повишаване на инхибиторите е вероятно най-любимия избор на лекарите за голямо число умствени разстройства, депресия или болест на Алцхаймер. Трябва да сте внимателни при приема на на селективни инхибитори, ососбено със субстанции наречени МАО инхибитори.

Моноамин оксидаза (МАО) е химикал, който помага да се прекъсне производвството на Серотонин, Допамин и Епинефрин. Логично МАО инхибиторите блокират МАО да намали рязко тези субстанции и това води до повишаване на всичките три невротрансмитера едновременно (малко или повече).

Има три пречки в използването на този подход за lucid dreаming. Първо, че се се губи директен контрол върху това какво количество от всеки индивидуален невротранситер е регулирано. Второ, ти не искаш основно да вдигнесх серотониновите нива в същото време, когато вдигаш допаминовите или норепинефриновите нива.

Серотонинът понижава REM. Само след намаляване на серотонина е възможно изпитването на REM рикоширащ ефект. Трето, МАО инхибиторите имат тенденция да влизат в интеракция с много лекарства, което значи, че трябва да ги използвате извънредно внимателно с други терапии, билки или дори с някои храни заради потенциално опасната им реакция.

Време за повишаване на плазмените нива: След като са взети орално, добавките трябва да влезнат в кръвния цикъл. Концентрацията на добавките в кръвта започва от 0 (във времето, когато ги приемате), след това постепенно се покачва до максимална концентрация след известен период и след това започва да спада обратно до 0. Времето за повишаване на плазмените нива е времето, започващо с поглъщането на добавката до максималното и ниво на действие. Това е извънредно важно да се знае, за да можеш  да решиш кога да вземеш добавката. Обобщено - искаш добавката да достигне максимална концентрация по време на индукцията на lucid dreams. Някои от добавките могат да достигнат връх на плазмените нива за много кратко време (напр. 1 час), докато други могат да заемат повече време.

Елиминационен полу-живот (Elimination half-life): Това е сумата от времето, необходимо плазмената концентрация на добавката да бъде съкратен (cut) наполовина. Например L-dopa (прекусор на допамина) достига до връхно ниво в плазмата от 1 до 1.5 часа след премаенето. По същият начин плазмената концентрация се съкращава (cut) наполовина на всеки 90 мин. след това. 1 час по-късно след приема, върховата концентрация е достигната; 90 мин. по-късно концентрацията е ½; след още 90 мин е ¼ от нейното максимално ниво и т.н. Елиминационният полу-живот е всъщност мярката за това колко дълго дадена субстанция остава в организма. За намаляване на десенсибилизирането и толеранса към дадено вещество е по-добре да се приеме философията за цялостно изчистване на дадена добавка от организма ви след всяко нейно приемане за стимулиране на осъзнато сънуване. Поради тази причина са препоръчителни добаки с кратък срок на елиминационен полу-живот.

 

 

Превод и компилация: aya

ХАОС МАГИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА

Хаос магия:

Хаос Монашество Liber KAOS
Семинар по сигил магия. Част 1

Семинар по сигил магия. Част 2

Семинар по сигил магия. Част 3

Семинар по сигил магия. Част 4

Хаос магията - магически тероризъм

Приложение и практическа работа с  Хаосферата

Principia Chaotica

Трик за ума

Урано-варварски речник

Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник
Изследване на практиките на Сеидр
Еклектизъм срещу Хаос Магия
Гнозис - методи за постигане
Сянката знае...пермутации при работата с двойника
Техники за развиване на енергийното тяло
Псевдономикон
Сигилион
Формулиране на намерение
Три етапа на намерение
Архетипните лабиринти
Комплекса на звяра

 

Биографии

Алистър Кроули
Остин Озман Спеър


Скандинавска митология

Тор Гръмовержец
Фрея
Нордическото световно дърво
Один
Балдар
Залезът на Боговете

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Биохимия на осъзнатото сънуване
Liber LLL - Осъзнато сънуване
Някои жалони на сънувача
Хакери на сънуването
Тибетска йога на съня - встъпителна практика.
Проект  Lucida Momenta
Смъртоносните сънища за сила
Техники за развиване на енергийното тяло

 
OBE речник на някои термини и съкращения
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 1
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 2
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 3
OBE - Техники за бързо намиране на обекти
ОВЕ - Техники за излизане от фаза

Сталкинг

Как е устроена събирателната ни точка /СТ/?
Shifting & Lifting – начинът за трансформация
Випасана for Dummies
Сталкинг в практиката на сънуване
Огледално поведение Как огледалните неврони ни позволяват да общуваме с другите


Дискордианство:

Митът за Ябълката на раздора
Що е то дискордианство?
Пътят на объркването
Какво Дискордианството не е ?
Новият IOT - Дискордиански разказ от автора на The Chaos Chronicles

Работа с елементи:


Инвокация на елементите - предварителна медитация
Инвокация на елементите
Инвокация на елемента Вода
Инвокация на елемента Въздух
Инвокация на елемента Земя
Инвокация на елемента Огън


Йоруба култове

Произход на популярните религиозни култове в Бразилия
Лоа във вуду магията
Жу-жу
Ве-Ве
Вуду кукли - направа и използване
Дамбала
Отвари

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Illuminates of Thanateros:

IOT България
IOT Северна Америка
IOT Австрия
IOT Австралия
IOT Великобритания
IOT Бразилия
IOT Германия
IOT Швейцария

Саитове за Хаос Магия:

ChaosMagazin (на немски)
The Autonomatrix

Thanateros.org
Страница на Фил Хайн

In Chaos!

Chaos Matrix

Страница на fra.717

Boudicca's Bard

Chaostatic.com

Ordered Chaos
Spiralnature Thee

Temple of Psychick Youth

Arcanorium College

Блог на Дейв Лий

Baphomet
Austin Osman Spare
IOT’s Ouranian Barbaric Online Dicitionary
An Interview With Peter J. Carroll
An Interview with Peter Mastin
Страницата на Питър Карол

Дискордианство

Discordian.com
23 Apples of Eris
Summa Discordia
Principia Discordia Forum
Eris
Official Erisian Klock Measure
The Principia Discordia
Discordianism
Discordian and Erisian Oline Resources
PrincipiaDiscordia.com
Apocrypha Discordia
ErisWerks.org
Pages from the Book of Life

Магически библиотеки:

Hermetic.com
Sacred Texts
Arcane Archive

Магически библиотеки с
раздел за Хаос магия:

Eight of Wands
Chaos Magic: Encyclopedia
 
Phil Hine: E- books

Sacred Texts: Chaos Magic

Chaos Spells from the AutonomatriX

Chaos Matrix

Occult Underground

Real Magick

The Arcane Archive

Chaoism and Chaos Magick

LibraryThing

Sigils, Servitors, Egregores, and Godforms

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Хакери на сънища - форум
Хакери на сънища - лаборатория
Целостность
Dream hackers: forum
Хакерос: материали
SecondAttention.org
The Monroe Institute
OBE Research Foundation
Michael Raduga: School of OBE Travel
Lucidology.com
Lucidity.com
DreamPush.com
Tibetan Dream Yoga Part 1
Tibetan Dream Yoga Part 2
Dream Yoga

Трансперсонална псохология

Transpersonal.hit.bg
Българска асоциация по трансперсонална психология
Холотропна психотерапия
Holos-bg.com

Кастанеда и нагуализъм:

Клиъргрийн БГ
Cleargreen.com
Тенсегрити групи в България
Energia-info.ru
Nagualist.com
The Four Winds
Castaneda.start.bg
Nagual.net
Carlos Castaneda
Анти – Кастанеда
AlchemyLab.com

Руни:

Рунна гилдия
Runaraven.com
Sunnyway.com
Runic Alphabet/ Futhark
Tarahill.com

Crystalinks.com

Arild-hauge.com

Runemaker.com
Runesecrets.com

Блог на Едред Торсън


Сатанизъм:

Temple of Set
Temple of Set: FAQ on Satanism
NineAngles Info
Order of Nine Angles
Joy of Satan
Church of Satan
Broderhood of Satan
Satanic Network
SpiritualSatanist.com
TheisticSatanism.com
Black Goat Cabal

Демонология:

Demonic Bible
EsotericArchives.com: Goetia

Goetia Magick
The Lesser Key of Solomon
Demonolatry
DeliriumsRealm: Goetia
DeliriumsRealm: Demon List
JOS: Demons, the Gods of Hell
The 72 Goetia Spirits
Sacred-texts.com: Goetia article
Demonology Guide

Таро

Колелото на съдбата (на руски)
Галерия Таро
Taroteca
InterTarot Gallery
Albideuter.de
Arcana XV

Енохова магия:

Enochian Magic
Sacred-texts.com: Enochia
Sacred- texts.com Norton’s Imperium
Hermetic.com: John Dee
Hermetic.com: Enochia
DonaldTyson.com
GD: Enochian
Enochian Handbook
Enochian Books

Телема:

Thelema.org
SanctuaryOfThoth.com
Thelemic Golden Down
OTO
Hermetic Order of the Golden Dawn
Magickal Library

Kenneth Grant and the Merovingian mythos
Kenneth Grant “Aie Memory” by Ian Fries
The Sword Of Horus
Kenneth Grant Gallery
666books.com
Kenneth Grant and Typhonian OTO

Теургия:

Theurgia Goetia
Аlchemywebsite.com
Theurgia or On the Mysteries of Egypt
The Art Theurgia Goetia
Abramelin The Mage
Sacred-Texts.com: Sacred Magic of Abramelin

Египетска магия:

Modern Egyptian Ritual Magick
Temple of Set
The Egyptian Mystical Rites
Scholl of Ancient Egyptian Religion & Magic

Чернокнижие

Русское Чернокнижие
Черная Магия

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ Copyright © 2009 Colors of Magic