Остин Озман Спеър - биография

от: Binder

В статията читателят ще открие просто факти. Не стандартните абстрактни идеи и вдъхновяващи слова, а хронологичността в живота на един артист и магьосник. Чудесно занимание е преди да започнем да четем, да се обърнем към вътрешната си нагласа спрямо това име, към всички чувства и емоции, които излизат на повърхността, а след това да прочетем някой от простичките и човешки факти от живота му. В идеални условия би се получило късче „свободна вяра”. Сигурен съм че за много от вас ще е един малък ужас да погледнеш на едно велико име в съвременната магия просто като обикновен човек – живял, женил се и в крайна сметка, колкото и добър магьосник да е бил – умрял, поне физически. Следващия път когато решим че сме велики магьосници – нека си припомним тази статия и нека не забравяме, че и най-изявените са били просто обикновени хора.

Остин Озмън Спеър (30 Декември 1886 – 15 Май 1956) е английски художник, развил индивидуални магически техники като например – автоматично писане, автоматично рисуване и сигилизация, основани върху теорията за връзката между съзнанието и подсъзнанието. Спеър често използва чудовищни или фантастични, сексуални и магически сюжети за своите картини.

Спеър е роден в Сноу Хил, близо до Смитфийлд маркет, Лондон на 30 декември 1886, син на Филип Нютън Спеър, полицай, който се пенсионира след 25 години служба и Елиза Ан Озмън. Бил е петото от общо шест деца.

Според майка му, Спеър загатвал за своя талант (и за всеизвестната липса на желание да продава своите творби) на четири годишна възраст.

Цял ден е ходил с молив в ръка, рисувал всичко, което имал пред себе си – родителите си, сестрите си, своите братя. За всички е било ясно, че ако въобще е възможно, е трябвало да позволят развитието на този талант в Остин. Било е скъпо закупуването на нужните материали и въпреки това е било невъзможно да накарат Остин Озмън Спеър да продаде своите заършени творби. Дори се е съпротивлявал силно да ги показва на когото и да било.

Родителите на Спеър го записали във вечерния клас на училище за изкуства Ламбет, през 1899, където той затвърдил своите умения, под покровителството на Филип Конард. На 14, спечелил стипендия от 10 паунда и една от рисунките му е избрана за включването на Британската секция в Парижката интернационална изложба. На 15 той напуска училището  и започва работа като дизайнер на плакати и обработка на стъкло. Обещаващ дизайн на потъмнено стъкло води до предложение за стипендия в Кралския Колеж по Изкуствата, където започва своето формално обучение. Малко след това, неговия баща оказва натиск върху него, за да изпрати две от рисунките си на Кралската Академия, впоследствие една от двете бива приета. Само на 16-17 години, Спеър имал изложба в Кралската Академия, пробуждайки своеобразна сензация около себе си. На тази крехка възраст той е бил дълбоко ентусиазиран да развие своите езотерични идеи. В статия от 1904 той говори за своите религиозни виждания:

„Аз не изповядвам нито една. Аз отивам навсякъде. Този живот е логично развитие. Всички вероизповеднаия за мен са еднакви. Ходя в църквата, под покровителството на която съм роден, но без ни най-малка вяра. Всъщност, аз организирам своя собствена религия, която включва в себе си, личната ми концепция, на всичко което сме били, което сме и което ще бъдем за бъдеще.”

През октомври 1907 е била първата голяма изложба в Лондон. Творбите са били зашеметяващи, гротесктни и мистериозни, предизвикващи разногласия. Тези елементи се харесали на  лондонските интелектуалци може би това е причината Алистър Кроули да го забележи, всеизвестният английски магьосник и поет.Двамата често кореспондирали помежду си. Съществува снимка на младия Спеър с ръцете на двете си страни на лицето в същата поза, която Кроули заема в известната снимка от 1910 с книга, роба и шапка. Каквито и да са били взаимоотношенията между двамата, явно са били краткотрайни и пасаж в книгата на Спеър – The Book of Pleasure, определено представя негативно мнение за церемониалната магия:

„Другите възхваляват церемониалната магия. Лудниците ни са препълнени, сцената прелива! Ставаме ли чрез символизиране, символизирани? Ако се превъзглася за крал, ще бъда ли крал? Или по-точно ще стана обект на присмех или съжаление.”

Спеър е бил женен за актрисата и танцьорката Ейли Гертруд Шоу на 4-ти септември 1911. Двамата се срещнали няколко години преди сватбата. Каквото и влияние да е имала съпругата му върху неговата работа, техният брак не е просъществувал за дълго, макар че формално брака не е разтрогнат. Двамата се разделили между 1918-1919.

Робърт Ансел определя артистичните приноси на Спеър както следва:

По време на своя живот, Спеър оставя критиците неспособни да определят работата му както те самите биха желали. Ител Колкюхун определя спеър като прото-сюреалист, Марио Амава – като поп артист. Основно той е бил и двете едновременно – и нито едно от тях. Чудесен фигуративен художник в мистичната традиция, Спеър може би е последния английски символист. Повтарящите се мотиви на андрогенност, смърт, маски, сънища, вампири, сатири и религиозни тематики, така типични за изкуството на френските и белгийски символисти, намират плодородна почва в ранната работа на Спеър, както и желание да шокира буржоата.

 

The Book of Pleasure, публикувана от самия Спеър през есента на 1913, най-вероятно с помощта на лични покровители, е най-изчерпателната изложба на неговите езотерични идеи. „Зачената първоначално като пикторална алегория, книгата бързо еволюира в много по-задълбочена работа, черпеща вдъхновение от Таоизма и Будизма, но основно от личните му артистични преживявания.”

През 1917, по време на Първата Световна Война, Спеър бил призован от Британската армия, служащ като медицински помощник и бил обявен за официален художник на фронта през 1919. Като такъв той посетил бойните полета на Франция, Спеър си спомня: „Когато войната започна се присъединих към армията. Когато я напуснах светът беше много различно място.Много неща се бяха променили. Беше ми трудно да продължа с това, което вършех. Това ме избута в света на абстракциите – там и останах.”

До 1927 Спеър заел ясна позиция на отврaщение към времето, в което живял. Може би повлиян от ужасите на войната, последван от период на финансова нестабилност, комбинирана с често негативна нагласа към неговите произведения. Каквато и да е причината, омразата на Спеър е ясно изразена в Anathema of Zos - Sermon To The Hypocrites, публикувана същата година. Това била последната му публикувана книга.

„Имах труден живот, но за това виня само себе си. Аз съм отговорен за моите злощастия. Понякога ми е трудно да променям нещата, но за сметка на това се старая и давам най-доброто от себе си” – казва Спеър. Той умира в Лондон на 15-ти май 1956, на 69 годишна възраст.

Спеър магьосника

Спори се по въпроса дали магията на Спеър зависи (поне отчасти) от психологическа репресия. Според един автор, мнението на художника било следното: „Ако душата подтисне определени импулси, желания, страхове и т.н. и тези подтиснати елементи имат силата да станат толкова ефективни, че да изменят или дори да обословят напълно цялата съзнателна личност на човек до най-малката подробност, това значи че чрез репресия („забравяне”) много импулси, желания и т.н. имат способността да създадат реалноста от която те остават недостъпни докато са държани живи в съзнанието или припомнени. Под определени условия, това което е подтиснато може да стане дори по-силно от това, което се държи в съзнанието.” Спеър вярвал, че съзнателно репресиран материал би могъл да стане безкрайно ефективен по същия начин, по който „нежеланите” (тъй като не е съзнателно провокирано) репресии и комплекси имат огромна сила върху личността и неговите или нейните начини за определяне на реалността. Било логично да се заключи да се гледа на подсъзнанието като източник на цялата магическа сила. Според Спеър, магическото желание не може да е напълно ефективно докато не стане органична част от подсъзнанието.

Влияние върху Хаос потока

Някои от техниките на Спеър, особено използването на сигили и създаването на „азбука на желанието” са приети от Питър Карол в работата му Liber Null & Psychonaut. Карол и други писатели като Рей Шъруин, са основните виновници за интегрирането на идеите на Спеър в магическото движение, известно като Хаос магия.

Zos Kia Cultus е форма, стил или магическа школа разработена от Спеър. Тя се фокусира върху личностната вътрешна Вселена и влиянието на волята на магьосника върху нея. Макар Зос Киа Култа да има малко последователи в днешно време, счита се че е имал съществено влияние върху Хаос магическия поток.

ХАОС МАГИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА

Хаос магия:

Хаос Монашество Liber KAOS
Семинар по сигил магия. Част 1

Семинар по сигил магия. Част 2

Семинар по сигил магия. Част 3

Семинар по сигил магия. Част 4

Хаос магията - магически тероризъм

Приложение и практическа работа с  Хаосферата

Principia Chaotica

Трик за ума

Урано-варварски речник

Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник
Изследване на практиките на Сеидр
Еклектизъм срещу Хаос Магия
Гнозис - методи за постигане
Сянката знае...пермутации при работата с двойника
Техники за развиване на енергийното тяло
Псевдономикон
Сигилион
Формулиране на намерение
Три етапа на намерение
Архетипните лабиринти
Комплекса на звяра

 

Биографии

Алистър Кроули
Остин Озман Спеър


Скандинавска митология

Тор Гръмовержец
Фрея
Нордическото световно дърво
Один
Балдар
Залезът на Боговете

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Биохимия на осъзнатото сънуване
Liber LLL - Осъзнато сънуване
Някои жалони на сънувача
Хакери на сънуването
Тибетска йога на съня - встъпителна практика.
Проект  Lucida Momenta
Смъртоносните сънища за сила
Техники за развиване на енергийното тяло

 
OBE речник на някои термини и съкращения
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 1
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 2
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 3
OBE - Техники за бързо намиране на обекти
ОВЕ - Техники за излизане от фаза

Сталкинг

Как е устроена събирателната ни точка /СТ/?
Shifting & Lifting – начинът за трансформация
Випасана for Dummies
Сталкинг в практиката на сънуване
Огледално поведение Как огледалните неврони ни позволяват да общуваме с другите


Дискордианство:

Митът за Ябълката на раздора
Що е то дискордианство?
Пътят на объркването
Какво Дискордианството не е ?
Новият IOT - Дискордиански разказ от автора на The Chaos Chronicles

Работа с елементи:


Инвокация на елементите - предварителна медитация
Инвокация на елементите
Инвокация на елемента Вода
Инвокация на елемента Въздух
Инвокация на елемента Земя
Инвокация на елемента Огън


Йоруба култове

Произход на популярните религиозни култове в Бразилия
Лоа във вуду магията
Жу-жу
Ве-Ве
Вуду кукли - направа и използване
Дамбала
Отвари

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Illuminates of Thanateros:

IOT България
IOT Северна Америка
IOT Австрия
IOT Австралия
IOT Великобритания
IOT Бразилия
IOT Германия
IOT Швейцария

Саитове за Хаос Магия:

ChaosMagazin (на немски)
The Autonomatrix

Thanateros.org
Страница на Фил Хайн

In Chaos!

Chaos Matrix

Страница на fra.717

Boudicca's Bard

Chaostatic.com

Ordered Chaos
Spiralnature Thee

Temple of Psychick Youth

Arcanorium College

Блог на Дейв Лий

Baphomet
Austin Osman Spare
IOT’s Ouranian Barbaric Online Dicitionary
An Interview With Peter J. Carroll
An Interview with Peter Mastin
Страницата на Питър Карол

Дискордианство

Discordian.com
23 Apples of Eris
Summa Discordia
Principia Discordia Forum
Eris
Official Erisian Klock Measure
The Principia Discordia
Discordianism
Discordian and Erisian Oline Resources
PrincipiaDiscordia.com
Apocrypha Discordia
ErisWerks.org
Pages from the Book of Life

Магически библиотеки:

Hermetic.com
Sacred Texts
Arcane Archive

Магически библиотеки с
раздел за Хаос магия:

Eight of Wands
Chaos Magic: Encyclopedia
 
Phil Hine: E- books

Sacred Texts: Chaos Magic

Chaos Spells from the AutonomatriX

Chaos Matrix

Occult Underground

Real Magick

The Arcane Archive

Chaoism and Chaos Magick

LibraryThing

Sigils, Servitors, Egregores, and Godforms

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Хакери на сънища - форум
Хакери на сънища - лаборатория
Целостность
Dream hackers: forum
Хакерос: материали
SecondAttention.org
The Monroe Institute
OBE Research Foundation
Michael Raduga: School of OBE Travel
Lucidology.com
Lucidity.com
DreamPush.com
Tibetan Dream Yoga Part 1
Tibetan Dream Yoga Part 2
Dream Yoga

Трансперсонална псохология

Transpersonal.hit.bg
Българска асоциация по трансперсонална психология
Холотропна психотерапия
Holos-bg.com

Кастанеда и нагуализъм:

Клиъргрийн БГ
Cleargreen.com
Тенсегрити групи в България
Energia-info.ru
Nagualist.com
The Four Winds
Castaneda.start.bg
Nagual.net
Carlos Castaneda
Анти – Кастанеда
AlchemyLab.com

Руни:

Рунна гилдия
Runaraven.com
Sunnyway.com
Runic Alphabet/ Futhark
Tarahill.com

Crystalinks.com

Arild-hauge.com

Runemaker.com
Runesecrets.com

Блог на Едред Торсън


Сатанизъм:

Temple of Set
Temple of Set: FAQ on Satanism
NineAngles Info
Order of Nine Angles
Joy of Satan
Church of Satan
Broderhood of Satan
Satanic Network
SpiritualSatanist.com
TheisticSatanism.com
Black Goat Cabal

Демонология:

Demonic Bible
EsotericArchives.com: Goetia

Goetia Magick
The Lesser Key of Solomon
Demonolatry
DeliriumsRealm: Goetia
DeliriumsRealm: Demon List
JOS: Demons, the Gods of Hell
The 72 Goetia Spirits
Sacred-texts.com: Goetia article
Demonology Guide

Таро

Колелото на съдбата (на руски)
Галерия Таро
Taroteca
InterTarot Gallery
Albideuter.de
Arcana XV

Енохова магия:

Enochian Magic
Sacred-texts.com: Enochia
Sacred- texts.com Norton’s Imperium
Hermetic.com: John Dee
Hermetic.com: Enochia
DonaldTyson.com
GD: Enochian
Enochian Handbook
Enochian Books

Телема:

Thelema.org
SanctuaryOfThoth.com
Thelemic Golden Down
OTO
Hermetic Order of the Golden Dawn
Magickal Library

Kenneth Grant and the Merovingian mythos
Kenneth Grant “Aie Memory” by Ian Fries
The Sword Of Horus
Kenneth Grant Gallery
666books.com
Kenneth Grant and Typhonian OTO

Теургия:

Theurgia Goetia
Аlchemywebsite.com
Theurgia or On the Mysteries of Egypt
The Art Theurgia Goetia
Abramelin The Mage
Sacred-Texts.com: Sacred Magic of Abramelin

Египетска магия:

Modern Egyptian Ritual Magick
Temple of Set
The Egyptian Mystical Rites
Scholl of Ancient Egyptian Religion & Magic

Чернокнижие

Русское Чернокнижие
Черная Магия

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ Copyright © 2009 Colors of Magic