Проект Lucida Momenta

Практиката има за цел повишаване на осъзнатостта, както в "будно" състояние, така и в сънуването.

Примерна програма за Ден 1

По желание всеки може да изработи сигил за намерението, с което започва конкретната практика. Този сигил НЕ се изстрелва. Може да се използва като образ за концентрация в полусън, а през деня да се разположи на места, където макар и да не е директно пред погледа, ще се забелязва (компютъра, хладилника, портмонето итн)

1. Практика: Проследяване на сънища (обикновени и осъзнати). Най-доброто време за това е веднага след излизането от сън. При добра концентрация, това не отнема повече от няколко минути. Добре е обаче да се водят записки. През първите дни за услеснение може да се направят малки картончета със следните/или подобни/ въпроси, по които да се проследява всеки сън. Подходящо време за това е след събуждане, докато все още имате спомени или поне е възм да възстановите голяма част от съня. Заниманието не би трябвало да отнема повече от 5-10мин.

Въпросите за работа с обикновените сънища включват:
- Определяне темата и основните моменти в съня
- Имаше ли други участници? Кои? Срещали ли сте ги и преди? Промениха ли се в някой друг? Къде бяхте, когатот ова се случи? Разговаряхте ли с тях? Помните ли разговора? Особености във външния вид.
- Къде бяхте? Опишете обстановката. Били ли сте на това място преди? На едно и също място ли бяхте по време на целия сън? Ако не – опишете и другите места които посетихте. Скицирайте разположението на обектите в съня.
- Спомняте ли си нелогични преходи /внезапни промени в декора? Ако да – къде бяхте, когато това се случи и къде попаднахте след това?
- Направете списък на нелогичните моменти/ абсурди от съня, които помните
- Привлякоха ли вниманието ви в съня някакви предмети? Намерихте ли нещо интересно. Опишете.
- Разговори проведени насън – тема – реакция – можете ли да ги възстановите?
- странни същества
- имате ли спомен за силни емоции или реакции – Какво/кой ги провокира? Къде бяхте?
- остатъчни усещания след събуждане

Въпроси за работата с осъзнатите сънища (ако се появят такива):

- определете темата и ключовите моменти в съня
- момент на осъзнаване: ако е при заспиването - използвахте ли някаква техника? Къде попаднахте. Опишете декора. Били ли сте там и преди?
- осъзнаване по време на сън – определете спусъка: какво ви накара да се осъзнаете – кое ви подсказа че сънувате; Направихте ли проверка дали сте в сънуване/ reality check?
- Къде се намирахте в момент а на осъзнаването– опишете обстановката. Били ли сте там преди?
- имахте ли контрол над декора и развитието на сюжета или просто наблюдавахте?
- имахте ли контрол над движенията и тялото си? Затруднения? Ако да – какви? Особености на движението (подскоци, летене, плуване, бягане итн)
- усещахте ли плътно сънуваното си тяло?
- бяхте ли планирали да направите нещо по време на ОС и успяхте ли да си спомните поставената задача. Ако да – осъществихте ли я? Ако не – какво ви попречи?
- Стабилно ли беше вниманието ви, лесно ли се разсеивахте? Случи ли се някой детаил да погълне цялото ви внимание?
- Опити за виждане на това което ви заобикаля като енергия? Опишете?
- Енергиино взаимодеиствие с обстановката? Спомен за прилив или загуба на енергия? Къде бяхте по това време? Какво правихте?
- има ли други хора/животни/същества ? Опишете? Срещали ли сте ги преди? Свързвате ли ги с определен спомен/място? Енергийно взаимодеиствие с тях? Разговори?
- Излизане от осъзнатия сън: как се случи – преминахте в обикновен сън, събудихте се или.....? Къде бяхте когато осъзнатостта се изчерпи? Друг път били ли сте на това място? Какво правихте? Имаше ли някой друг?

2. Утвърждения: изречения/мисли, който се повтарят като мантра през деня. Използва се различна мисъл за всеки ден. За днес е: "Всичко това е сън. Аз сънувам”

3. Проверки на реалността: привидно абсурдни въпроси, които се задават през някакъв интервал от време. За всеки ден от седмицата контролният въпрос е различен. Reality check за деня: Зная ли къде съм и защо съм тук? Бил ли съм тук и преди?

4. Задействане на спусък: цвят за деня - оранжев. Наблюдавайте и регистрирайте всеки момент през деня, когато се цветът се появява около вас. При всяка поява, опитайте да си спомните и последния път, когато го забелязахте. По желание: можете да обвържете появата на цвета с извършването на конкретно действие (напр. спиране на вътр. диалог или проверка на реалността)

5. Стоп техника - по всяко време през деня, като време отнема не повече от минута – вдишаите и издишайте бавно. Усетете че сте здраво стъпили на земята. След това се огледайте и възприемете всичко което ви заобикаля в неговата неподвижност. Не фиксираите вниманието си върху конкретен обект. Не се заглеждайте в нищо. Наблюдавайте всичко едновременно. Накарайте го да замръзне. Задръжте състоянието за изв. време.

Подготовка за сън:

6.Проследяване/преглед на деня: точно като проследяването на сънища, но се прилага към ежедневието. Изпълнява се в края на деня и преди подготовката за сън. Включва:
- местата на които сте били (на4ертаите мини карта на местата които сте посетили и озна4ете със стрелка маршрута си през деня)
- хората които сте срещнали
- осн. събития/ ключови моменти
- силно емоционални реакции през деня
- нетипи4ни ситуации или реакции
- през деня – обелязваите моментите когато усетите ентусиазъм или прилив на енергия, както и моментите на слабост и недостиг на ен.
Отделете за практиката поне 10 мин.

7. Упражнение: Избери тихо, спокоино място. Заеми драконова поза. Изчисти ума си. Не трябва да изключваме за заобикалящия ни свят, напротив, трябва да се вслушаме в него, да следим звуците около нас. Очите са отворени, погледът може да блуждае свободно. Всички грижи, мисли, тревоги на ежедневното съзнание трябва да си отидат, да затихнат. Заглуши вътрешния диалог. В това състояние почувствай, че съществуваш, тук и сега.
Не влизаите обратно във вътрешен диалог, слушаите звуците, които се разнасят около вас. Ти седиш в тишина, но тази тишина не е абсолютна. Някакви звуци, макар и тихи, все пак възникват от време на време. Опитвай да ги отбелязваш, да ги фиксираш в самия момент на възникване, дори и да възникват едновременно. Не можеш да се концентрираш върху един или пове4е звуци, които просто маркираш, защото това би означавало да ги предпочетеш пред всичко останало, т.е да загубиш усещането за пълнота на осъзнаването, всеобхватността. За теб са от значение всички звуци.
Това е упражнението. За тези, които го изпълняват във ваджрасана, продължителността е от порядъка на 10 мин, пове4е не е необходимо. По желание продължителността може да се увеличава.

8. Дихателно упражнение за деня: Вдишайте през лявата ноздра при запушена дясна, като изтегляте вдишваната енергията нагоре към третото око. Визуализирайте я като вибрираща индигова светлина. Отведете я в третото око, а след това-в 6та чакра. Запушете и двете ноздри и задръжте докато преброите до 6.
Издишайте, отново през лявата ноздра, при запушена дясна.
След това сменете позицията, като запушите лявата ноздра и дишате през дясната. Прекарайте отново енергията през третото око в шеста чакра. Задръжте докато преброите до 6.
Издишайте през дясната ноздра.
Повторете отначало като редувате ноздрите. По 4ри дихателни цикъла с всяка ноздра.

9.Визуализация преди заспиване: Разхождате се по дълъг коридор. От двете ви страни има много врати. Оставете коридорът сам да се оцвети и оформи. Продължавайте да вървите. В един момент пред вас се появава врата оцветена във вашия цвят (добре е предварително да изберете кой ще е този цвят и да не го сменяте по вр на практиката) Визуализирате как я отваряте – формулирате намерение за ОС и прекрачете от другата страна. След това можете спокойно да се отпуснете и да заспите. Не е проблем, ако преди заспиването се появяват други мисли и образи. (За жените: изберете врата, която се намира от едната страна на коридора - без зн. от коя; замъжете – вратата е не отстрани, а срещу вас, в края на коридора.

Програмата е съставена от: Jade

Коментар: Съставих програмата на базата на техники от Лаберж, Арнолд Миндел, Кастанеда и Хакерите на сънища. Тя беше тествана от 2 различни групи участници за период от по 2 седмици. В хода на работата някои от елементите се оказаха неработещи - например ежедневната смяна на цвета, утвърждението и реалити чек спусъка - по-ефективно ще бъде ако се ползват едни и същи такива през цялото време или се сменят не повече от един или два пъти в рамките на 2 седмици.

От друга страна ползването на различна медитация, както и техника за влизане в ОС всеки от дните, се оказаха удачни и дават възможности да се пробва с различни техники, като така се увеличи шанса по време на практиката всеки да попадне на техника, която би могла да работи за него и да го провокира.

По-голяма част от заниманията се извършват в "будно" състояние, тъй като  механизмите и схемите на поведение, както и нивото на осъзнатост в ежедневието, не са кой знае колко по-различни от тези по време на сън. По време на практиката обаче "будната част" масово се омаловажаваше, като участниците се фиксираха почти само върху сънуването и сънищата за сметка на работата по останалите точки. Влизането в ОС не бива да се превръща в самоцел, при работа по програмата - фокусът по-скоро трябва да е върху повишавнето на цялостното ниво на осъзнаване.

ХАОС МАГИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА

Хаос магия:

Хаос Монашество Liber KAOS
Семинар по сигил магия. Част 1

Семинар по сигил магия. Част 2

Семинар по сигил магия. Част 3

Семинар по сигил магия. Част 4

Хаос магията - магически тероризъм

Приложение и практическа работа с  Хаосферата

Principia Chaotica

Трик за ума

Урано-варварски речник

Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник
Изследване на практиките на Сеидр
Еклектизъм срещу Хаос Магия
Гнозис - методи за постигане
Сянката знае...пермутации при работата с двойника
Техники за развиване на енергийното тяло
Псевдономикон
Сигилион
Формулиране на намерение
Три етапа на намерение
Архетипните лабиринти
Комплекса на звяра

 

Биографии

Алистър Кроули
Остин Озман Спеър


Скандинавска митология

Тор Гръмовержец
Фрея
Нордическото световно дърво
Один
Балдар
Залезът на Боговете

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Биохимия на осъзнатото сънуване
Liber LLL - Осъзнато сънуване
Някои жалони на сънувача
Хакери на сънуването
Тибетска йога на съня - встъпителна практика.
Проект  Lucida Momenta
Смъртоносните сънища за сила
Техники за развиване на енергийното тяло

 
OBE речник на някои термини и съкращения
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 1
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 2
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 3
OBE - Техники за бързо намиране на обекти
ОВЕ - Техники за излизане от фаза

Сталкинг

Как е устроена събирателната ни точка /СТ/?
Shifting & Lifting – начинът за трансформация
Випасана for Dummies
Сталкинг в практиката на сънуване
Огледално поведение Как огледалните неврони ни позволяват да общуваме с другите


Дискордианство:

Митът за Ябълката на раздора
Що е то дискордианство?
Пътят на объркването
Какво Дискордианството не е ?
Новият IOT - Дискордиански разказ от автора на The Chaos Chronicles

Работа с елементи:


Инвокация на елементите - предварителна медитация
Инвокация на елементите
Инвокация на елемента Вода
Инвокация на елемента Въздух
Инвокация на елемента Земя
Инвокация на елемента Огън


Йоруба култове

Произход на популярните религиозни култове в Бразилия
Лоа във вуду магията
Жу-жу
Ве-Ве
Вуду кукли - направа и използване
Дамбала
Отвари

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Illuminates of Thanateros:

IOT България
IOT Северна Америка
IOT Австрия
IOT Австралия
IOT Великобритания
IOT Бразилия
IOT Германия
IOT Швейцария

Саитове за Хаос Магия:

ChaosMagazin (на немски)
The Autonomatrix

Thanateros.org
Страница на Фил Хайн

In Chaos!

Chaos Matrix

Страница на fra.717

Boudicca's Bard

Chaostatic.com

Ordered Chaos
Spiralnature Thee

Temple of Psychick Youth

Arcanorium College

Блог на Дейв Лий

Baphomet
Austin Osman Spare
IOT’s Ouranian Barbaric Online Dicitionary
An Interview With Peter J. Carroll
An Interview with Peter Mastin
Страницата на Питър Карол

Дискордианство

Discordian.com
23 Apples of Eris
Summa Discordia
Principia Discordia Forum
Eris
Official Erisian Klock Measure
The Principia Discordia
Discordianism
Discordian and Erisian Oline Resources
PrincipiaDiscordia.com
Apocrypha Discordia
ErisWerks.org
Pages from the Book of Life

Магически библиотеки:

Hermetic.com
Sacred Texts
Arcane Archive

Магически библиотеки с
раздел за Хаос магия:

Eight of Wands
Chaos Magic: Encyclopedia
 
Phil Hine: E- books

Sacred Texts: Chaos Magic

Chaos Spells from the AutonomatriX

Chaos Matrix

Occult Underground

Real Magick

The Arcane Archive

Chaoism and Chaos Magick

LibraryThing

Sigils, Servitors, Egregores, and Godforms

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Хакери на сънища - форум
Хакери на сънища - лаборатория
Целостность
Dream hackers: forum
Хакерос: материали
SecondAttention.org
The Monroe Institute
OBE Research Foundation
Michael Raduga: School of OBE Travel
Lucidology.com
Lucidity.com
DreamPush.com
Tibetan Dream Yoga Part 1
Tibetan Dream Yoga Part 2
Dream Yoga

Трансперсонална псохология

Transpersonal.hit.bg
Българска асоциация по трансперсонална психология
Холотропна психотерапия
Holos-bg.com

Кастанеда и нагуализъм:

Клиъргрийн БГ
Cleargreen.com
Тенсегрити групи в България
Energia-info.ru
Nagualist.com
The Four Winds
Castaneda.start.bg
Nagual.net
Carlos Castaneda
Анти – Кастанеда
AlchemyLab.com

Руни:

Рунна гилдия
Runaraven.com
Sunnyway.com
Runic Alphabet/ Futhark
Tarahill.com

Crystalinks.com

Arild-hauge.com

Runemaker.com
Runesecrets.com

Блог на Едред Торсън


Сатанизъм:

Temple of Set
Temple of Set: FAQ on Satanism
NineAngles Info
Order of Nine Angles
Joy of Satan
Church of Satan
Broderhood of Satan
Satanic Network
SpiritualSatanist.com
TheisticSatanism.com
Black Goat Cabal

Демонология:

Demonic Bible
EsotericArchives.com: Goetia

Goetia Magick
The Lesser Key of Solomon
Demonolatry
DeliriumsRealm: Goetia
DeliriumsRealm: Demon List
JOS: Demons, the Gods of Hell
The 72 Goetia Spirits
Sacred-texts.com: Goetia article
Demonology Guide

Таро

Колелото на съдбата (на руски)
Галерия Таро
Taroteca
InterTarot Gallery
Albideuter.de
Arcana XV

Енохова магия:

Enochian Magic
Sacred-texts.com: Enochia
Sacred- texts.com Norton’s Imperium
Hermetic.com: John Dee
Hermetic.com: Enochia
DonaldTyson.com
GD: Enochian
Enochian Handbook
Enochian Books

Телема:

Thelema.org
SanctuaryOfThoth.com
Thelemic Golden Down
OTO
Hermetic Order of the Golden Dawn
Magickal Library

Kenneth Grant and the Merovingian mythos
Kenneth Grant “Aie Memory” by Ian Fries
The Sword Of Horus
Kenneth Grant Gallery
666books.com
Kenneth Grant and Typhonian OTO

Теургия:

Theurgia Goetia
Аlchemywebsite.com
Theurgia or On the Mysteries of Egypt
The Art Theurgia Goetia
Abramelin The Mage
Sacred-Texts.com: Sacred Magic of Abramelin

Египетска магия:

Modern Egyptian Ritual Magick
Temple of Set
The Egyptian Mystical Rites
Scholl of Ancient Egyptian Religion & Magic

Чернокнижие

Русское Чернокнижие
Черная Магия

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ Copyright © 2009 Colors of Magic