Изследване на практиките на Сеидр - интервю с Джан Фрайс

от Matt Anon

превод: Binder

 

Изучаващия руните е добре първо да се запознае с обективните факти, които ги касаят, преди да започне с езотеричните занимания, независимо колко „сух” и „скучен” може да изглежда академичния подход. Рунологията трябва да прешества субективния опит. С други думи първо трябва да се запознаете с това, което се знае (екзотерично) преди да предприемете пътуването в търсене на непознатото (езотерично).

Очевидно е, че постмодернистичния, релативистичен подход на Джан Фрайс, подкрепя основно развитието на субективистичната система. Неговия отказ от академичното знание и амбициозния интелектуален подход към руните не правят работата му по-индивидуалистична, макар той понякога да вярва именно в това. Неговия „практичен пантеизъм” е вдъхновителен въпреки всичко.Определено знание за начина по който нашите предци са разсъждавали и вярвали, може да се окаже полезно. Сагите и книгите на Хилда Елис Дейвидсън ми идват на ум. Посветеният немско-говорящ търсач на знание трябва  Джан де Врайс „Altgermanische Religionsgeschichte”. Джан е напълно правкато казва „следвайте интуицията си! Никой не може да ви помогне освен вашия „дълбок ум” или да го кажем по по-традиционен начин, вашата Fylgja. Единственото правило е: не универсализирайте собствените си интуитивни открития. (Тук подхода на Джан е напълно субективен и както винаги той набляга че руните за него имат твърде лични интерпретации.) Именно в това субективно ниво много от нас се обвързват. Някои дори твърдят, че това е единственото ниво към което да се стремим, други считат, че трябва да се достигне до традиционно, обективно познание. Няма да се опитвам да решавам вместо вас кой подход е правилния, но помислете над това, че съществуват Виткис и Рунолози които са изучавали традицията цели десетилетия и могат да ви научат на много, ако им позволите. Не е срамно да си начинаещ. Всички ние оставаме учащи през целия си живот. Не беше ли казал един мъдрец че знае, че нищо не знае? За Сократ всяка мъдрост започва с любопитсвто, от това следва, че интересуващият се трябва да признае че не знае нищо по въпроса. Това определено е валидно за рунолозите. Неговото търсене ще започне с ирационална и мистериозна вълна на вдъхновение, които ще го тласнат към изследвания на руните. Работата на Джан Фрайс заема своето място в ренесанса на руническата мъдрост и ще от полза на модерния практикуващ магия. Считам че неговите техники си заслужават и могат успешно да бъдат приложени в процеса на субективния синтез, когато древната руническа мъдрост в душата на търсещия се пробужда.

Но нека сами да придобиете представа за неговите методи като просто прочетете неговите лични думи. Въпреки че говорим за (постмодернистичен, нео-шаманистичен) „Сеидр” можете да съотнесете неговите разсъждения и към възгледите му за руните.

Това интервю е част от академично изследване на практиките на Сеидр в постмодернистичния свят. Можете ли да ми кажете малко повече за вашето минало в магията и Нео-Паганизма и как точно започнахте да практикувате Сеидр?

Магията играе централна роля в моя живот. Имах първите си сънища с Медуза, Кали, Лилит и т.н. още докато бях дете (обикновено ме плашеха безгранично), научих основна самохипноза, техники за дишане и пеене на гласни на 11 годишна възраст от приятел на моята баба, Д-р Джизела Ебърлейн, започнах да медитирам използвайки различни техники на около 15 години, И-чинг гадания, астрология и бойни изкуства на 16, ритуална магия на 18 и т.н. Насоката ми винаги е била получавана от много източници. Не се придържам стриктно към нито една система, по-скоро съм привърженик на идеята „открий сам за себе си”. Уважавам много аспекти от религиозни, шаманистични или магически системи, като Хуанг Лао Даоизма, ранния китайски Ву шаманизъм, Тантричната Каула, Крама, Махацина, Хаитянското Вуду, Телема, Магията на Ма’ат и реинтерпретирани европейски езически традиции. Ако съм принуден да определя този подход бих дал името „практичен пантеизъм”. Вярвам че индивида е много по-важен от която и да е система, религия, култ или школа. И ако трябва да прикрепиш етикет към себе си, за да можеш да се изразиш – все още не си достатъчно добър.

Никога не съм се замислял как започнах да се занимавам със сеидр. Просто забелязах че в много от трансовите състояния, тялото трепери или получава конвулсии. Също така излезе, че превъзбудата увеличава това треперене или треперенето да увеличи превъзбудата. И двата метода подобряват визуализацията и произвеждат състояние на ума, което може да изглежда неконтролирано или странно за наблюдателя, но е всъщност доста фокусирано и ясно чисто субективно. Докато изследвах „треперещите трансови състояния” по света, открих примери в Сибирския, Напалския, Китайски, Корейския и Японския шаманизъм, в индийската Каула, Хаитянското Вуду и много африканско магьосничество, движението Месмер, средновековните Уелски виждащи и т.н. В едно от тези състояния осъзнах, че тялото е съда, докато осъзнаването е течността в него. Като променяш „температурата (превъзбудата подтикната от въображението) осъзнатостта може да бъда контролирана. Имаше ясна връзка със превода на Симрок od seidhr, затова започнах да изследвам шаманистичните елементи или техники във литературата на Викингите, има доста близки паралели.

Не твърдя че мога да преподавам какво е Сеидр, поради простата причина, че не знам какво всъщност е Сеидр. Все пак, нордическата литература по въпроса е написана от хора, които са били най-често християни, зле информирани или дори враждебно настроени към тези изкуства. Източните и често си противоречат. Няма нито едноизказване на човек, който всъщност е практикувал Сеидр.

Можем само да гадаем какво е Сеидр или да вадим своите заключения като наблягаме на един източник или игнорираме друг, не мисля че фокуса е Сеидр а как хората могат да променят своето съзнание. Независимо дали наричаме практиккуването на треперещ транс сеидр, той действа.

 

Откъде идва Сеидр? Какво е бил Сеидр в миналото и какво е днес?

Разбирането ми за Сеидр бе изложено в предния въпрос. От историческа гледна точка викингския сеидр има референции по целия свят. Какво е Сеидр днес? Нямам представа. Знам само че група хора практикуват този метод, добре е да попитате тях.

Защо мислиш, че Сеидр трябва да се практикува? Какви са резултатите от подобни занимания?

Защо мисля, че Сеидр трябва да се практикува? Не мисля подобно нещо. Мислите ли, че планинарството трябва да се практикува? Мислите ли, че всеки е хубаво да се научи да се гмурка?

Вижте, състоянта на транс не са за всеки. Не знам за сеидр, както не знам какво всъщност еи и реидр, но знам че много хора се справят чудесно с треперещите трансове, докато други въобще. Това е транс за напреднали изискващ добро здраве и стабилност, бих препоръчал преди някой да се захване с това, няколко години редовна медитация и всекидневни физически упражнения. Не считам че подобни трансове са задължителни. Има предостатъчно методи за промяна на съзнанието. Хората го правят през цялото време. Вълнуват се или се ядосват, понякога са тъжни. Човешката нервна система има способността за развиването и поддържането на уникални съзнателни структури. Можете да използвате шамански подход, който включва биене на барабани, танци, напявания и подобни или може би йога, използване на позиции на тялото, дишане, мантра, визуализация, или може просто да седнете, индуцирате дълбок транс и да промените своя мозъчен ритъм, химия и протичането на енергия. Лесно е. Всички тези методи произвеждат различни състояния на съзнанието, но какво става с тяхна помощ, как ги използвате, зависи изцяло от вас самите.

Единственото, което бих препоръчал е хората да се научат да обмислят и да развият чувствителност. Можем да се преживеем повече щастливи моменти в този свят. Когато си щастлив взимаш по-добри решения, а това от своя страна те прави още по-щастлив. Чувствата не просто се случват, те могат да бъдат научени и направени.

Кои източници те вдъхновиха да започнеш да практикуваш Сеидр?

Източниците ми могат спокойно да бъдат видяни в моите библиографии, от този който не е твърде мързелив.

Мислиш ли, че трябва да умееш да говориш на съответния древен език, за да можеш да практикуваш Сеидр?

Не мисля, че някой трябва да учи какъвто и да е език, за да практикува магия или промяна на съзнанието. Няколко стотин думи от специфична терминология може би. Ученето на езици е забавно, но не съществено. Трудно е когато литературата е непреведена. Научих китайски от бронзовата ера, тъй като повече от писанията не бяха преведени на европейски езици. Някои хора имат нужда от древни езици заради самото чувство. Други предпочитат да се обличат в костюми или да редекорират своите домове. Всичко което дава резултат е добре дошло. Що се отнася до практиката на древния сеидр, дори и да знаеш правилния език, няма да е ясно точно за какво става дума.

Въпреки факта, че думата шаманизъм е противоречиваизвън контекста на сибирския шаманизъм, вярваш ли, че Сеидр е вид Скандинавски шаманизъм? Има ли шаманистични елементи в Сеидр?

Ако използваме „шаманизъм” с обикновената дефиниция (макар да не съм много щастлив с нея) като разпуснат термин за екстатично състояние на съзнанието, променящ се в оздравяващ транс – защо не, има паралели. Прочетете ги, в моите книги. Лично аз не симпатизирам особено на този термин, тъй като е използван твърде безразсъдно от някои антрополози и много имитатори. Предпочитам да говоря за шаманистични техники, които ще откриете в много култури, освен това шаманизма е толкова широко понятие на културна активност, че въобще не ми се иска да го дефинирам. Вместо да научавам как се наричат определени хора (или как другите ги наричат), предпочитам да науча какво те вършат, как го вършат, как то действа и може ли да се използва за нещо.

Какви са различията между шаманизма и Сеидр?

По-рано имахме подобен въпрос. Вие ми кажете какви са тези неща, какво е „шаманизъм” и какво е „сеидр”? Единия термин е твърде неясен а другия се съотнася до феномен, който не познаваме и който е под въпрос. Така че моля кажете.

Считаш ли Сеидр като част от скандинавската традиция/теутоничната-германска религия?

Не знам какво другите разбират под тези имена. Според мен има големи различия измежду вярата на различните викинги (за които знаем твърде малко), така наречените древни „Германци” (за които знаем дори по-малко).

Каква е ролята на жените в Сеидр? Сеидр по-свързан ли е с женския пол?

Да, всички сме чели тази част, в която Один учи богините Фрея и Тео на сеидр. И какво от това? Има много жени практикуващи изкуството в сагите на Тео, както има жени и в много други шаманистични традиции. Наистина това не ме вълнува, не вярвам в половете или расите, вярвам в индивидуалността. Доколкото ме засяга душите нямат пол, получават такъв след като се родят, но може да имат различен в следващия живот. Единственото, което мога да добавя е, че щом се отнася до треперещ транс (което може или не да се съотнесе до сеидр), според моя опит – жените се научават по-бързо. Просто заради половата роля. Мъжете обикновено се учат да „замразяват” своите движения (ако трябва да цитирам Вилхелм Райх) в западните култури и това може да се отрази на по-трудно „треперене”. Но това не означава нищо, независимо от пола знанието е възможно да се придобие, както всеки друг транс.

Считаш ли, че е немъжествено да се практикува Сеидр? Как са били разпределяни ролите на мъжа и жената в (древната) немска култура? Как изглеждат тези роли в модерния Нео-Паганизъм/Асатру?

Не знам нищо за този постмодернистичен, модернистичен или друг тип Асатру, както и не принадлежа на някакви подобни организации. Виждал съм хора, които спекулират с измислени теории дали хомосексуалистите могат да бъдат езичници или не. Ако трябва да съм честен, не ме интересува. За мен целия този въпрос не е какво казва някаква организация, а какво мислиш ти самия, според твоя собствен опит и контактите с всичко което е свято, независимо как го наричаш или как си влязъл във връзка с него. Култове, организации, църкви, догми и т.н. само пречат на истинското преживяване.

Могат ли наследници без европейски корени да станат част от Асатру?

Вярвам, че (поне някои хора) се прераждат (освен ако те не пожелаят) и че всеки способен магьосник трябва да е живял в различни култури. Не мисля че концепцията „раса” означава нещо. Култура или субкултура могат да бъдат малко по-смислени защото можеш да се присъединяваш или напускаш когато пожелаеш. Става въпрос за категории. Това е на дълго разстояние от истинския живот. Мога само да кажа, че политиката и религията са обикновено лоша комбинация, защото правят хората по-глупави отколкото са си по принцип.

Защо мислиш толкова много хора са привлечени от Нео-Паганизма днес (Уика, Друидизъм и Асатру)?

Основна причина за това увеличението на новите сподвижници, е че хората не са доволни с всичко старо. Все пак винаги е било така. Винаги го е имало желанието да се свържеш с божествеността (независимо какви имена й даваш). Докато някои организират религии, включват или изключват последователи и се стремят към политика власт и пари, в крайна сметка, други индивиди създават собствени вярвания. Случва се постоянно.

Последно, какви отговори има Паганизма за съвременния свят (промяната в климата, свръхпопулацията, финансовата криза)?

В свят, който се превръща в по-интегриран от всякога що се отнася до комуникации, пътувания, работа, култура, изкуство и т.н. поли- и пантеизмът правят комуникацията с други вероизповедания по-лесна. Но мисля че това е всичко, не вярвам, че Паганизма има отговори за каквото и да било. Всичко това са просто думи. Думи, думи, думи. Ние не сме говорещи църкви или политици, ние сме говорещи хора и всеки от нас има своите сосбствени отговори. Попитайте някой друг и го изслушайте.


ХАОС МАГИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА

Хаос магия:

Хаос Монашество Liber KAOS
Семинар по сигил магия. Част 1

Семинар по сигил магия. Част 2

Семинар по сигил магия. Част 3

Семинар по сигил магия. Част 4

Хаос магията - магически тероризъм

Приложение и практическа работа с  Хаосферата

Principia Chaotica

Трик за ума

Урано-варварски речник

Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник
Изследване на практиките на Сеидр
Еклектизъм срещу Хаос Магия
Гнозис - методи за постигане
Сянката знае...пермутации при работата с двойника
Техники за развиване на енергийното тяло
Псевдономикон
Сигилион
Формулиране на намерение
Три етапа на намерение
Архетипните лабиринти
Комплекса на звяра

 

Биографии

Алистър Кроули
Остин Озман Спеър


Скандинавска митология

Тор Гръмовержец
Фрея
Нордическото световно дърво
Один
Балдар
Залезът на Боговете

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Биохимия на осъзнатото сънуване
Liber LLL - Осъзнато сънуване
Някои жалони на сънувача
Хакери на сънуването
Тибетска йога на съня - встъпителна практика.
Проект  Lucida Momenta
Смъртоносните сънища за сила
Техники за развиване на енергийното тяло

 
OBE речник на някои термини и съкращения
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 1
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 2
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 3
OBE - Техники за бързо намиране на обекти
ОВЕ - Техники за излизане от фаза

Сталкинг

Как е устроена събирателната ни точка /СТ/?
Shifting & Lifting – начинът за трансформация
Випасана for Dummies
Сталкинг в практиката на сънуване
Огледално поведение Как огледалните неврони ни позволяват да общуваме с другите


Дискордианство:

Митът за Ябълката на раздора
Що е то дискордианство?
Пътят на объркването
Какво Дискордианството не е ?
Новият IOT - Дискордиански разказ от автора на The Chaos Chronicles

Работа с елементи:


Инвокация на елементите - предварителна медитация
Инвокация на елементите
Инвокация на елемента Вода
Инвокация на елемента Въздух
Инвокация на елемента Земя
Инвокация на елемента Огън


Йоруба култове

Произход на популярните религиозни култове в Бразилия
Лоа във вуду магията
Жу-жу
Ве-Ве
Вуду кукли - направа и използване
Дамбала
Отвари

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Illuminates of Thanateros:

IOT България
IOT Северна Америка
IOT Австрия
IOT Австралия
IOT Великобритания
IOT Бразилия
IOT Германия
IOT Швейцария

Саитове за Хаос Магия:

ChaosMagazin (на немски)
The Autonomatrix

Thanateros.org
Страница на Фил Хайн

In Chaos!

Chaos Matrix

Страница на fra.717

Boudicca's Bard

Chaostatic.com

Ordered Chaos
Spiralnature Thee

Temple of Psychick Youth

Arcanorium College

Блог на Дейв Лий

Baphomet
Austin Osman Spare
IOT’s Ouranian Barbaric Online Dicitionary
An Interview With Peter J. Carroll
An Interview with Peter Mastin
Страницата на Питър Карол

Дискордианство

Discordian.com
23 Apples of Eris
Summa Discordia
Principia Discordia Forum
Eris
Official Erisian Klock Measure
The Principia Discordia
Discordianism
Discordian and Erisian Oline Resources
PrincipiaDiscordia.com
Apocrypha Discordia
ErisWerks.org
Pages from the Book of Life

Магически библиотеки:

Hermetic.com
Sacred Texts
Arcane Archive

Магически библиотеки с
раздел за Хаос магия:

Eight of Wands
Chaos Magic: Encyclopedia
 
Phil Hine: E- books

Sacred Texts: Chaos Magic

Chaos Spells from the AutonomatriX

Chaos Matrix

Occult Underground

Real Magick

The Arcane Archive

Chaoism and Chaos Magick

LibraryThing

Sigils, Servitors, Egregores, and Godforms

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Хакери на сънища - форум
Хакери на сънища - лаборатория
Целостность
Dream hackers: forum
Хакерос: материали
SecondAttention.org
The Monroe Institute
OBE Research Foundation
Michael Raduga: School of OBE Travel
Lucidology.com
Lucidity.com
DreamPush.com
Tibetan Dream Yoga Part 1
Tibetan Dream Yoga Part 2
Dream Yoga

Трансперсонална псохология

Transpersonal.hit.bg
Българска асоциация по трансперсонална психология
Холотропна психотерапия
Holos-bg.com

Кастанеда и нагуализъм:

Клиъргрийн БГ
Cleargreen.com
Тенсегрити групи в България
Energia-info.ru
Nagualist.com
The Four Winds
Castaneda.start.bg
Nagual.net
Carlos Castaneda
Анти – Кастанеда
AlchemyLab.com

Руни:

Рунна гилдия
Runaraven.com
Sunnyway.com
Runic Alphabet/ Futhark
Tarahill.com

Crystalinks.com

Arild-hauge.com

Runemaker.com
Runesecrets.com

Блог на Едред Торсън


Сатанизъм:

Temple of Set
Temple of Set: FAQ on Satanism
NineAngles Info
Order of Nine Angles
Joy of Satan
Church of Satan
Broderhood of Satan
Satanic Network
SpiritualSatanist.com
TheisticSatanism.com
Black Goat Cabal

Демонология:

Demonic Bible
EsotericArchives.com: Goetia

Goetia Magick
The Lesser Key of Solomon
Demonolatry
DeliriumsRealm: Goetia
DeliriumsRealm: Demon List
JOS: Demons, the Gods of Hell
The 72 Goetia Spirits
Sacred-texts.com: Goetia article
Demonology Guide

Таро

Колелото на съдбата (на руски)
Галерия Таро
Taroteca
InterTarot Gallery
Albideuter.de
Arcana XV

Енохова магия:

Enochian Magic
Sacred-texts.com: Enochia
Sacred- texts.com Norton’s Imperium
Hermetic.com: John Dee
Hermetic.com: Enochia
DonaldTyson.com
GD: Enochian
Enochian Handbook
Enochian Books

Телема:

Thelema.org
SanctuaryOfThoth.com
Thelemic Golden Down
OTO
Hermetic Order of the Golden Dawn
Magickal Library

Kenneth Grant and the Merovingian mythos
Kenneth Grant “Aie Memory” by Ian Fries
The Sword Of Horus
Kenneth Grant Gallery
666books.com
Kenneth Grant and Typhonian OTO

Теургия:

Theurgia Goetia
Аlchemywebsite.com
Theurgia or On the Mysteries of Egypt
The Art Theurgia Goetia
Abramelin The Mage
Sacred-Texts.com: Sacred Magic of Abramelin

Египетска магия:

Modern Egyptian Ritual Magick
Temple of Set
The Egyptian Mystical Rites
Scholl of Ancient Egyptian Religion & Magic

Чернокнижие

Русское Чернокнижие
Черная Магия

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ Copyright © 2009 Colors of Magic