Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник.

Интервю с Питър Мастин от ИОТ

от Lucia Ring-Watkins

Когато Остин Озмън Спеър разсъблече ритуалната магия на основните й части със сигилизираната азбука на желанията, най-вероятно не е осъзнавал, че е слагал началото на магическа система, която ще съществува и през 21-ви век. 20 години след смъртта на Спеър през 1956, тези прости, буквени заклинания оформят основата на модерната хаос магия.

По времето на Питър Карол и Рей Шъруин, основоположници на Илюминатите от Танатерос (Пактът), Хаос Магическа група която има ложи, познати като секции във Великобритания, Северна Америка и Европа, също и храмове и работещи групи по целия свят. 52 годишния Питър Мастин с образование по микробиология и инжинерство, може да не звучи като средностатистически магьосник, но той е втори градус във Великобританската секция на ИОТ. Говорих с него какво е Хаос Магия, как я практикува и как се е забъркал с нея първоначално.

Какъв стил магия практикува ИОТ групата?

Практикуваме Хаос Магия – която се отнася до смяната на вярата, ние променяме нашите нагласи, в каквато система си пожелаем и вярваме в системата, докато практикуваме. Щом работата е готова, можем да продължим да вярваме в системата или да я отхвърлим, както пожелаем. Вярата създава реалността, всичко подлежи на промяна.

Има ли основна магическа система, която използваш за да променяш реалността?

Пишеш какво искаш да постигнеш като изказване на намерението, което после можеш да превърнеш в сигил или мантра. Сигилът е основно графична репрезентация на магическото желание. В общи линии пишеш своето намерение, премахваш повтарящите се букви и превръщаш останалите в символ, който атакува подсъзнанието. Това е магически инструмент, благодаря ти дядо Спеър! Страхотни са за чародейство, полезни са и при формирането на сервитори. Докато сигила е графична репрезентация на намерението, мантрата е звукова, при нея останалите букви от сигила се пренареждат, за да звучат като урано-варварски думи или фрази, като добавяме допълнителни гласни, при необходимост.

Какво е необходимо, за да станеш част от ИОТ?

Либер МММ е програма, която запознава новайса с Пакта, с всекидневни упражнения и обстоен личен дневник. В основата си е синтез между Кроули и Спеър, включващ техники, които освобождават духа от вкоренени нагласи и системи – променяйки маловажни неща като не слагането на захар в чая си. И ако направиш достатъчно малки промени вътре в себе си, след около 6 месеца по този път, ще откриеш, че си станал коренно различен човек. Основата на магията, както аз я разбирам, са промените, които извършваме вътре в себе си като магьосници, които рефлектират като огромни промени в цялата Вселена. На всеки новайс се назначава ментор, който му помага през трудния ранен период, това е добър метод новайса да се запознае с Пакта, както и добър начин ние да се запознаем с него и че спадат към определен магически стандарт.

Можеш ли да ми кажеш малко за структурата на групата?

Йерархията е изградена от четири градуса. Докато правиш МММ си Новайс и след успешно завършване си приет в Пакта на първо ниво – 4-ти градус, като Неофит. Следва 3-ти градус като иницииран – това е вече пълноправно членство, с него можете да организирате храмове, да станете ментор и т.н. По-високите градуси са служещите на Пакта – полагаш големи усилия за 2-ри градус. 1-вия градус координират дейностите на световно ниво, вярвам, че включва много стоене в задимени стаи (усмихва се).

Има ли Пакта основни божества?

Бафомет е нашия патрон, защото той е секс. Името Бафомет произлиза от Тамплиерите,но аз си го представям малко по-модерен от това – фънки крилца, високотехнологичен член и подобрени гърди. Танатерос произлиза от Танатос, Гръцки Бог на Смъртта и Ерос, Гръцкия Бог на секса. Никой не работи твърде много със смъртта, но отвреме на време го правят – макар че смъртната магия не винаги означава да се опиташ да убиеш някого. Ерис, нашата Милейди на Хаоса също е от фаворитите.

Как свободната вяра като система се използва в магията?

Всяка магическа система е свободна – не е задължително да е работеща система, просто всичко с някакъв сорт митология. Например Храмът „The Magic Roundabout” работиха върху парадигмата на анимационния филм Tex Avery. Можеш да инвокираш Elmer Fudd върху своя враг и да пратиш пухкаво зайче да го изплаши – това подейства! Има някои редовни ритуали, които правим често, макар че не е задължително да го изпълняваме по един и същи начин. Повтарянето всъщност подсилва и подпомага.

Какви са основните инструменти на ИОТ магьосника?

Стандартния жезъл, чаша, меч и диск са основните, ако това ти харесва. Всеки сам избира. Намирам приготването на магически инструменти за приятно занимание, или да ги откриеш по магически начин. Жезълът и магическата ми пръчка бяха направени от свещенно дърво в Глостънбъри, след като дървото беше помолено по правилния начин, разбира се.

Защо се присъедини към ИОТ?

Не съм ги търсил, те сами ме откриха! Бях взет на първата си срещата на Самхейн през 1994, беше наистина всъхновяваща; Открих невероятни магьосници в групата – и други същества, които някога съм срещал и си помислих: „Дойдох си у дома!!” Също така има преимущество с груповата магия, сякаш имам 20 – 30 от мен самия, които работят по еднаква задача. Магьосници, които се познават отдавна и които са имали еднаква основна подготовка, всички са намерили това място и това със сигурност увеличава магическата сила.

Можеш ли да дадеш пример за групов ритуал, който е пожънал успех?

Храм „Т” разруши силата на ХИВ вируса. Беше серия от ритуали през 1997, който се провеждоха в гей клуб, често посещаван от много ХИВ позитивни хора, които ние окуражавахме да идват. Практикувахме лечебна магия на стотици хора за цяла седмица, със знанието на хората, които притежават клуба, които набраха каталог от, така да ги наречем – чудеса. Един от тях, който бепе ХИВ позитивен се разболя от менингит, през втората седмица в клуба, така че направихме ритуал там. От дансинга, направихме „рунтейн” – парче дърво с изрисувани руни по него, който занесохме в болницата. Той приличаше на смъртта, но дойде в съзнание и докато един от нас стоеше до леглото, той докосна рунтейна, усмихна се и светлинка затанцува в очите му. Излезе от болницата седмица по-късно и все още промотира клубове. Можете да си помислите, че това са небивалици, но по онова време, той щеше просто да умре. Все пак не вредим на никого докато стоим със страшни костюми и правим нелепи движения. Може би е помогнало и на болните да повярват.

Как мислиш работи магията?

Въобще не ме и интересува! Горкият аз, все пак съм инжинер, оставям този въпрос за теористите. Някои хора вярват, че има истински Богове, отделени от нас, но Боговете са тук горе (сочи към главата си) и те имат нужда от вяра, за да живеят. Други спорят, че зареждаш себе си, самопрограмираш се. Не ми пука, работи, така че ще го използвам.

Как и защо се забърка с магия?

Един Телемит ми обясняваше как работи магията. Не бях много доверчив, но начина по който ми го представи, беше че както и да работи, основата е, че просто „магията работи”. Можеш да го докажеш на себе си – просто застани на автобусната спирка и запали цигара – безбройни автобуси ще се появят. Това разбира се не действаше, когато беше позволено да се пуши в градския транспорт. Мисля, че основната причина поради която се превърнах в магьосник, беше че всичките ми приятели около мен умираха, твърде много погребения, две или три седмично. Беше истинска лудница в късните 1980 и ранните 1990. От чувство на пълно безсилие, поне ме караше да се чусвствам по-силен да се гневя срещу обстоятелствата, но да го правя по магическия начин, с намерение, гневът се превърна в мощен гнозис, който постигна резултата.

Мислиш ли, че магията може да бъде и опасна?

Да, може да бъде. Виждал съм хора, които забиват носове в магическите книги и се гмуркат в материята – толкова е лесно да не схванат! Виждал съм и лаещи от лудост практици, които си останаха така. Бих искал да вярвам, че МММ подготовката дава на хората менталната сила и умения да издържат подобни неща, вместо да попаднат под влиянието им. Магията не се препоръчва за хора със слаби ангели.

 Какво би посъветвал хората, които искат да започнат да практикуват?

Да обмислят много добре. Ще започнат магическа подготовка, която ще отключи врати, които не могат да се затворят повторно. Стойте на място където ще ви е комфортно с вас самия и където се харесвате. Това е чудесен момент да започнете с магията. Не към нарцистични крайности, а себе-любието е добро начало да се преобразите като магьосник, а след като сте го обмислили, просто го направете, направете най-доброто на което сте способни!

Peter Mastin - Chaos Magician
The Illuminates of Thanateros talks about sigils, staffs and life as a Chaos Magician.

Превод: Binder

ХАОС МАГИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА

Хаос магия:

Хаос Монашество Liber KAOS
Семинар по сигил магия. Част 1

Семинар по сигил магия. Част 2

Семинар по сигил магия. Част 3

Семинар по сигил магия. Част 4

Хаос магията - магически тероризъм

Приложение и практическа работа с  Хаосферата

Principia Chaotica

Трик за ума

Урано-варварски речник

Сигили, жезли и животът на един хаос магьосник
Изследване на практиките на Сеидр
Еклектизъм срещу Хаос Магия
Гнозис - методи за постигане
Сянката знае...пермутации при работата с двойника
Техники за развиване на енергийното тяло
Псевдономикон
Сигилион
Формулиране на намерение
Три етапа на намерение
Архетипните лабиринти
Комплекса на звяра

 

Биографии

Алистър Кроули
Остин Озман Спеър


Скандинавска митология

Тор Гръмовержец
Фрея
Нордическото световно дърво
Один
Балдар
Залезът на Боговете

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Биохимия на осъзнатото сънуване
Liber LLL - Осъзнато сънуване
Някои жалони на сънувача
Хакери на сънуването
Тибетска йога на съня - встъпителна практика.
Проект  Lucida Momenta
Смъртоносните сънища за сила
Техники за развиване на енергийното тяло

 
OBE речник на някои термини и съкращения
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 1
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 2
ОВЕ или как да напускаме съзнателно тялото си - Етап 3
OBE - Техники за бързо намиране на обекти
ОВЕ - Техники за излизане от фаза

Сталкинг

Как е устроена събирателната ни точка /СТ/?
Shifting & Lifting – начинът за трансформация
Випасана for Dummies
Сталкинг в практиката на сънуване
Огледално поведение Как огледалните неврони ни позволяват да общуваме с другите


Дискордианство:

Митът за Ябълката на раздора
Що е то дискордианство?
Пътят на объркването
Какво Дискордианството не е ?
Новият IOT - Дискордиански разказ от автора на The Chaos Chronicles

Работа с елементи:


Инвокация на елементите - предварителна медитация
Инвокация на елементите
Инвокация на елемента Вода
Инвокация на елемента Въздух
Инвокация на елемента Земя
Инвокация на елемента Огън


Йоруба култове

Произход на популярните религиозни култове в Бразилия
Лоа във вуду магията
Жу-жу
Ве-Ве
Вуду кукли - направа и използване
Дамбала
Отвари

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Illuminates of Thanateros:

IOT България
IOT Северна Америка
IOT Австрия
IOT Австралия
IOT Великобритания
IOT Бразилия
IOT Германия
IOT Швейцария

Саитове за Хаос Магия:

ChaosMagazin (на немски)
The Autonomatrix

Thanateros.org
Страница на Фил Хайн

In Chaos!

Chaos Matrix

Страница на fra.717

Boudicca's Bard

Chaostatic.com

Ordered Chaos
Spiralnature Thee

Temple of Psychick Youth

Arcanorium College

Блог на Дейв Лий

Baphomet
Austin Osman Spare
IOT’s Ouranian Barbaric Online Dicitionary
An Interview With Peter J. Carroll
An Interview with Peter Mastin
Страницата на Питър Карол

Дискордианство

Discordian.com
23 Apples of Eris
Summa Discordia
Principia Discordia Forum
Eris
Official Erisian Klock Measure
The Principia Discordia
Discordianism
Discordian and Erisian Oline Resources
PrincipiaDiscordia.com
Apocrypha Discordia
ErisWerks.org
Pages from the Book of Life

Магически библиотеки:

Hermetic.com
Sacred Texts
Arcane Archive

Магически библиотеки с
раздел за Хаос магия:

Eight of Wands
Chaos Magic: Encyclopedia
 
Phil Hine: E- books

Sacred Texts: Chaos Magic

Chaos Spells from the AutonomatriX

Chaos Matrix

Occult Underground

Real Magick

The Arcane Archive

Chaoism and Chaos Magick

LibraryThing

Sigils, Servitors, Egregores, and Godforms

Осъзнато сънуване и ОИТ:

Хакери на сънища - форум
Хакери на сънища - лаборатория
Целостность
Dream hackers: forum
Хакерос: материали
SecondAttention.org
The Monroe Institute
OBE Research Foundation
Michael Raduga: School of OBE Travel
Lucidology.com
Lucidity.com
DreamPush.com
Tibetan Dream Yoga Part 1
Tibetan Dream Yoga Part 2
Dream Yoga

Трансперсонална псохология

Transpersonal.hit.bg
Българска асоциация по трансперсонална психология
Холотропна психотерапия
Holos-bg.com

Кастанеда и нагуализъм:

Клиъргрийн БГ
Cleargreen.com
Тенсегрити групи в България
Energia-info.ru
Nagualist.com
The Four Winds
Castaneda.start.bg
Nagual.net
Carlos Castaneda
Анти – Кастанеда
AlchemyLab.com

Руни:

Рунна гилдия
Runaraven.com
Sunnyway.com
Runic Alphabet/ Futhark
Tarahill.com

Crystalinks.com

Arild-hauge.com

Runemaker.com
Runesecrets.com

Блог на Едред Торсън


Сатанизъм:

Temple of Set
Temple of Set: FAQ on Satanism
NineAngles Info
Order of Nine Angles
Joy of Satan
Church of Satan
Broderhood of Satan
Satanic Network
SpiritualSatanist.com
TheisticSatanism.com
Black Goat Cabal

Демонология:

Demonic Bible
EsotericArchives.com: Goetia

Goetia Magick
The Lesser Key of Solomon
Demonolatry
DeliriumsRealm: Goetia
DeliriumsRealm: Demon List
JOS: Demons, the Gods of Hell
The 72 Goetia Spirits
Sacred-texts.com: Goetia article
Demonology Guide

Таро

Колелото на съдбата (на руски)
Галерия Таро
Taroteca
InterTarot Gallery
Albideuter.de
Arcana XV

Енохова магия:

Enochian Magic
Sacred-texts.com: Enochia
Sacred- texts.com Norton’s Imperium
Hermetic.com: John Dee
Hermetic.com: Enochia
DonaldTyson.com
GD: Enochian
Enochian Handbook
Enochian Books

Телема:

Thelema.org
SanctuaryOfThoth.com
Thelemic Golden Down
OTO
Hermetic Order of the Golden Dawn
Magickal Library

Kenneth Grant and the Merovingian mythos
Kenneth Grant “Aie Memory” by Ian Fries
The Sword Of Horus
Kenneth Grant Gallery
666books.com
Kenneth Grant and Typhonian OTO

Теургия:

Theurgia Goetia
Аlchemywebsite.com
Theurgia or On the Mysteries of Egypt
The Art Theurgia Goetia
Abramelin The Mage
Sacred-Texts.com: Sacred Magic of Abramelin

Египетска магия:

Modern Egyptian Ritual Magick
Temple of Set
The Egyptian Mystical Rites
Scholl of Ancient Egyptian Religion & Magic

Чернокнижие

Русское Чернокнижие
Черная Магия

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ Copyright © 2009 Colors of Magic